vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Koncert zbora u kojemu su pjevali o. Ante Gabrić i Matiša Rajčić

Metković, 1.12.2017. - U subotu, 2. prosinca u 19 sati u crkvi sv. Ilije proroka koncert će održati Akademski zbor bazilike Srca Isusova „Palma“. Koncert je organiziran suradnjom Zbora i Ustanove za kulturu i sport Metković, a financijski ga potpomogao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Prvo je to gostovanje zbora „Palma“ u ovom dijelu naše zemlje.

„Palma“ je jedan od najdugovječnijih i najboljih zborova u području crkvene zborske glazbe. Zbor je osnovan krajem Drugoga svjetskog rata u svrhu glazbenoga oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi, što mu je i danas osnovna djelatnost. Bogati repertoar Zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a osobitu pažnju zbor poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini. „Palma“ je mješoviti pjevački zbor, uglavnom sastavljen od sadašnjih i bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta iz cijele Hrvatske te trenutno broji 44 člana.

Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju, tijekom posljednjih desetak godina Zbor je ostvario i niz zapaženih nastupa te cjelovečernjih koncerata u crkvenim i koncertnim prostorima u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i stranim natjecanjima, a neke od najpoznatijih su: prve nagrade i zlatne plakete na Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 1997., 1998., 2001., 2006. i 2008. godine. Na međunarodnoj smotri zborova u Lavovu (Ukrajina) 1998. godine, zbor je osvojio glavnu nagradu "Zlatni lav" u najjačoj kategoriji, a iste godine, na Međunarodnom natjecanju zborova u Rimu - "G. P. da Palestrina", zbor također osvaja zlato. Ostala natjecanja i festivali na kojima je zbor osvajao plakete i nagrade su Festival duhovne glazbe "Cro patria" u Splitu, "Festival katedrala" u Saint Quentinu (Francuska), Međunarodni festival pjevačkih zborova u Ohridu (Makedonija)

U svojoj bogatoj biografiji, zbor je ostvario suradnju i sa sljedećim ansamblima: Hrvatski komorni orkestar (Ivan pl. Zajc: Missa solemnis), Varaždinski komorni orkestar (W. A. Mozart: Requiem) 1999. godine, Mostarski simfonijski orkestar (W. A. Mozart: Requiem) 2000. godine, Zagrebački solisti i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske (Antonio Vilardi: Judas) 1999. godine, Simfonijski orkestar HRT-a i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” (Giuseppe Verdi: Quattro pezzi sacri) 2001. godine, Hrvatki barokni ansambl (Marc-Antoine Charpentier: Te deum i Domenico Zipoli: Misa San Ignacio) 2006. godine, te Puhački ansambl orkestra Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu (Anton Bruckner: Misa u e-molu) 2007. godine.

Iako prvo gostovanje u dolini Neretve, veze zbora "Palma" s Metkovićem su višestruke. Uz nekoliko metkovskih studenata koji su pjevali u zboru, posebnu vezu čine dvije osobe: otac Ante Gabrić i Matiša Rajčić. Bazilika Srca Isusova, gdje zbor djeluje, sjedište je hrvatske isusovačke provincije čiji je član bio otac Ante Gabrić. Otac Ante proveo je i dio svog novincijata u Zagrebu, a u dvorištu bazilike danas se nalazi njegova bista. Akademski zbor „Palma“ pjevao je i na svetoj misi povodom otvorenja procesa beatifikacije oca Ante koju je predvodio kardinal Josip Bozanić u bazilici Srca Isusova, 28. veljače 2015. godine.

Metkovac Matiša Rajčić s Palmom je surađivao početkom 1990-ih kada je zbor "Palma" snimio nosač zvuka Hrvatska liturgijska glazba XX. st. za koji je 1995. godine bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu "Porin". Na navedenom nosaču zvuka, Matiša Rajčić je gostovao kao solist, a i dulji niz godina je bio čest gost na koru bazilike.