vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Dolina Neretve na 'Topoteci'

Metković, 8.12.2017. - U prostorijama Volonterskoga centra Dobra sinoć su Ladislav Dobrica, Renata Horvat i Tihomir Pleše iz Hrvatskog državnog arhiva predstavili virtualnu platformu Topoteka, čija je svrha uključiti lokalnu zajednicu u digitalno arhiviranje i javno izlaganje građe (fotografije, dokumenti, audio/video zapisi…), koja je nedostupna, budući da se uglavnom nalazi u privatnim zbirkama.

Topoteka je dio međunarodnoga projekta COOP (Community as opportunity – Zajednica kao prilika), čiji su partneri u Republici Hrvatskoj Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Dubrovniku pa time i Sabirni arhivski centar Metković-Opuzen-Ploče, koji je smješten u Metkoviću.

Budući da se u Topoteku želi uvrstiti i Dolina Neretve, na predstavljanje su pozvani predstavnici škola i drugih relevantnih ustanova te građani, kako bi se došlo do zainteresiranih osoba koje bi administrirale tu platformu. Rad na administraciji je dosta jednostavan, a isto tako je jednostavno i pretraživanje.

Za sada na su u Hrvatskoj Topoteci predstavljeni Međimurje, Podsused, Split - Knjižara Morpurgo, Starigrad, Vukovar i Ysterreich (povijesni naziv za područje Istre te zapadnoga Kvarnera u srednjem i novom vijeku). Vjerujemo da će se u Metkoviću i dolini Neretve naći dovoljno onih koji u svojim privatnim zbirkama imaju građu za uvrštenje u našu lokalnu Topoteku, koja će jednoga dana narasti u kolektivnu memoriju našega zavičaja. Zainteresirani za suradnju mogu se obratiti Paulini Šiljeg iz Sabirnoga arhivskog centara Metković-Opuzen-Ploče na paulina.siljeg@dad.hr.
I. Puljan