vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

V. Večer matematike u Gimnaziji Metković

Metković, 10.12.2017. - U Gimnaziji Metković u petak je održana V. Večer matematike, kojoj je ove godine glavni sponzor na državnoj razini Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a od ove se godine dobila i potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

– Unesete li se dovoljno duboko u bilo što naći ćete matematiku – rekao je Dean Schlicter pa su gimnazijalci petu godinu zaredom u projektu Hrvatskoga matematičkog društva Večer matematike opet našli zabavu u matematici i matematiku u zabavi.

Započelo se filmom Casio Saga, koji su snimili učenici 2. c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, nakon čega su sudionici mogli sudjelovati u različitim radionicama i kvizovima. Evo čime su se bavili:

  • Zometool geometrija (Izučavali su se 2-D i 3-D oblici, mnogokuti, simetrije, Eulerova formula za poliedre, zlatni rez, Arhimedova tijela itd. sa Zometool alatom. Istim se alatom može modelirati i građa molekule ili neki primjer iz umjetnosti i/ili arhitekture itd.)
  • Predavanje o 3D printanju
  • Radionica programiranja na platformi microbit (učenicima su se pokazale mogućnosti uporabe microbita)
  • (De)šifriranje - Cezarova šifra (Cezarov krug)
  • Društvene igre (koje ne srećemo tako često) začinjene matematikom; Ubongo, Halma i Triomino
  • Twisting i matematika
  • Matematički trikovi
  • Plickers – riječ je o papirnatim karticama koje su unikatne za svakog pojedinog učenika u razredu i svojim izgledom podsjećaju na QR kodove. Nakon postavljenoga pitanja svi učenici trebaju prikazati svoj odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a nastavnik svojim mobilnim uređajem skenira sve kartice i tako prikuplja rezultate.

– Mi smo s Plickersima realizirali ekipno natjecanje u kojemu je od četiri ekipe pobijedila ekipa 2ROKOIVAN iz 1. c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Odaziv je bio izvrstan, s time da je bilo i osnovnoškolaca i učenika iz drugih škola – izvijestila nas je profesorica Ljubica Jerković.
Foto: Gimnazija Metković; I. Puljan