vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Zatvoreno EP u kajak-kanu maratonu Metković 2018.

Metković, 9.7.2018. - Posljednjega dana Europskoga prvenstva u kajak-kanu maratonu Metković 2018. popodnevni termin je ostavljen za najvažniju utrku – muškaraca u kajaku dvosjedu u kojoj je su s vremenom 1:54:46.36 slavili Mađari Adrián Boros i László Solti, no izvrsni su bili Francuzi i Španjolci, koji su nakon 29,8 km i šest portaža za pobjednicima zaostali tek tridesetak sekunda.

Hrvatska u toj utrci nije imala svojih predstavnika, ali su zato u ženskoj utrci kajaka dvosjeda prije toga nastupile Dunja Lipovac i Nataly Pavlešin. Nažalost, pokazalo se da je 26,2 km i 5 portaža za njih bio prevelik izazov pa su utrku završile na posljednjem mjestu. Utrku zapravo nisu ni završile jer prema novim pravilima ekipa koja u trenutku prolaska pobjednika kroz cilj nije ušla u posljednji krug biva diskvalificirana. Pobijedila je mađarska posada Renáta Csay i Alexandra Bara s vremenom 1:53:36.17. Druge su, također bile Mađarice, a treće Španjolke.

Po završetku natjecanja u Gradskome parku održana je ceremonija zatvaranja natjecanja te podjela medalja. Okupljenim sportašima i građanima obratili su se predsjednik Hrvatskoga kajak-kanu saveza Marko Ćurković i predsjednik Europske kajakaške asocijacije Albert Woods. Obojica su bili vrlo zadovoljni uvjetima pod kojima je se natjecanje odvijalo, posebno gostoljubivošću domaćina, hranom i smještajem pa je g. Woods najavio da bi Metković jednoga dana mogao ugostiti i Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu te da će svakako postati odredište za pripreme europskih kajakaša i kanuista.

Branko Lovrić, glavni tajnik Kajakaškoga saveza Hrvatske i Europske kajakaške asocijacije, predao je metkovskome gradonačelniku Daliboru Milanu veliku plaketu kao potvrdu dobro organiziranom natjecanju pa se potom pristupilo podjeli medalja. Mađarima, Francuzima i Španjolcima oko vrata su ih objesili zamjenica župana Žaklina Marević i gradonačelnik Milan. Završni čin bilo je skidanje zastave Europske kajakaške asocijacije, koju je gradonačelnik Milan utvrđenim protokolom predao predstavnicima francuskoga grada Decizea, u kojemu će se održati sljedeće Prvenstvo.

Metković je položio jedan veliki organizacijski ispit i stekao veliko iskustvo, budući da je uz Kajakaški savez Hrvatske Grad Metković bio suorganizatorom natjecanja, čijemu je održavanju uvelike pridonio i VK Neretvanski gusar. U nj se uključila Sportska zajednica, Turistička zajednica, Javna vatrogasna postrojba, Hrvatska gorska služba spašavanja te brojni volonteri, među kojima ističemo metkovske framaše i veterane IV. gardijske brigade, ali i nogometaše ONK Metkovć te metkovske lađarice i lađare.

Završila je jedna velika promocija grada, prekrasne scene s Neretve otišle su u svijet i sada je na nama da iskoristimo pruženu šansu jer je, recimo, natjecanje u kanuu i kajaku u Mađarskoj nacionalni sport, što se vidjelo i po rezultatima u Metkoviću, ali i tu su i druge europske zemlje s brojnim klubovima, kojima Neretva i Metković pružaju idealne uvjete za pripreme. Upravo stoga, kako su istaknuli iz HKS-a i ECA-a, što je sve na jednome mjestu.