vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

'Polarni san' Davora Rostuhara

Metković, 26.7.2018. - Uz ime Davora Rostuhara mogu se dodati apozicije poput pisac, fotograf, pustolov, sanjar, supermen…, sve to nakon što smo sinoć u Galeriji GKS-a bili na multimedijalnom predavanju o njegovoj ekspediciji na Južni pol u kojoj je Rostuhar sudjelovao potpuno sam, vukući gotovo 1200 kilometara za sobom 130 kilogramske saonice s opremom i namirnicama.

Pripreme za 'Polarni san' trajale su dvije godine, tijekom čega se Rostuhar pripremao za ekstremne uvjete, posebno niske temperature, zbog kojih je jednom gotovo ostao bez nožnih prstiju, ali je, kaže, naučio lekciju. Pri izboru opreme nema kompromisa. – Posjetio sam tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta: Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Od njih sam učio kako se snalaziti u ekstremnim polarnim uvjetima. Dva puta sam se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača – rekao je.

No, najteže mu je bilo probaviti novac jer je kratko vrijeme prije početka ekspedicije bio skupio tek polovinu potrebnoga iznosa. Stoga se odlučio na tzv. crowdfunding kampanju i uspio skupiti preko 40.000 dolara. No ni to nije bilo dosta pa je napravio veliki sanduk na kotačima i po ljetnoj ga žegi vukao duž obale, prodajući svoje knjige i držeći predavanja.

Veliku podršku imao je u djevojci Anđeli i kolegici Valeriji te svojim roditeljima. Na kraju je, uz silne peripetije opremu uspio prebaciti do Punta Arenasa na jugu u Argentine te napokon stići na obale Antarktike. O svom pohodu do Južnoga pola snimio je dokumentarac 'Polarni san', koji je publici prikazan u sklopu predavanja.

Nije čudo što je takav pothvat u povijesti uspio samo dvadesetorici ljudi iz samo sedam država. Osim iznimne tjelesne snage trebala je isto takva mentalna snaga.