vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Metković, 23.8.2018. - U Hrvatskoj se danas obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima pa su tim povodom pred trima spomen-obilježjima u Metkoviću položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Obilježavanje sjećanja na žrtve započelo je na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka pred spomen-pločom Metkovcima i drugim hrvatskim domoljubima koje su komunističke vlasti na tome mjestu likvidirale u studenome 1944. godine. Župnik Župe sv. Ilije u Metkoviću fra Ante Bilokapić izmolio je odriješene za duše strijeljanih. Vijenac su položili članovi udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, gradonačelnik Dalibor Milan sa suradnicima te izaslanstva političkih stranaka, policije i vatrogasaca. Vijenci i svijeće položeni su i pred Spomenikom metkovskim braniteljima poginulima u Domovinskome ratu te pred Spomenikom žrtvama fašističkoga terora.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza, na nadnevak kada je 1939. između njemačkih nacista i sovjetskih komunista potpisan pakt o nenapadanju, iza čega je stajao tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi.