vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Zajedničkim druženjem okončan Projekt 'Kako su živjeli naši stari'

Metković, 1.9.2018. - Udruga Otac Ante Gabrić, u partnerskoj suradnji s OŠ Stjepana Radića i Dječjim vrtićem Metković, od ožujka do kolovoza provodila je projekt izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih pod nazivom Kako su živjeli naši stari.

U okviru Projekta proveden je niz aktivnosti, od kojih je posljednja bila vožnja lađom. Kroz sve projektne aktivnosti, kao što su prezentacije, predavanja, radionice, druženja, izlet lađom…, poticalo se sve naraštaje da svoje slobodno vrijeme korisno provedu u zajedništvu. Tako su se stjecale nove vještine i znanja o kulturnoj baštini i načinu života naših starih, tehnikama vezenja i dijelovima neretvanske narodne nošnje, o važnosti volonterstva u očuvanju kulturne baštine, komunikaciji sa starijim osobama te međugeneracijskoj solidarnosti. Mnoge sudionike privukle su radionice izrade tradicijskih frizura te izrade fritula i uštipaka na tradicionalni način.

Voditeljica projekta Anđelina Jerković te tim izvoditeljica aktivnosti Paula Miličević, Kristina Roglić, Julija Kaleb, Katarina Petković Galov, Anja Batinović i Divna Dragović prezadovoljne su odazivom i aktivnim sudjelovanjem i starijih i mladih.

Druženjem djece, mladih, starijih i volontera različite dobi poboljšala se kvaliteta života svih starosnih skupina. Druženja na aktivnostima donijela su puno lijepih trenutaka, ali i obvezu da se naučeno prenosi dalje na nove naraštaje.

Projekt je utjecao na poboljšanje kvalitete života svih starosnih skupina i dao velik doprinos u njegovanju zavičajnoga identiteta te upoznavanju tradicijskih vještina i običaja, kako bi se tradicija i lokalna baština čuvale od zaborava. U njemu je bilo više od 200 sudionika, a realiziran je uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja te sufinanciranje Dubrovačko-neretvanske županije.