vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Predstavljen Projekt 'Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković'

Metković, 6.9.2018. - U Galeriji GKS-a Metković jučer je predstavljen Projekt Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković. Vrijedan je više od šest milijuna kuna i financiran je sredstvima Europska unije iz Europskog socijalnog fonda, a putem Poziva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Projekt su predstavili gradonačelnik Dalibor Milan, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivica Popović, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU Sanda Tomić, ravnateljica Dječjeg vrtića Metković Julijana Bebić, viši stručni suradnik za EU fondove i koordinatorica projekta Lara Šiljeg.

Gradonačelnik Milan najavio je provedbu Projekta Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković, koji je prijavljen u sklopu Poziva Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s kojim je Ugovor i potpisao 4. rujna u Splitu.

Projekt će provoditi Grad Metković u partnerstvu s Dječjim vrtićem Metković tijekom 30 mjeseci. Ukupna vrijednost je 6.083.886,65 kn, što je dosad najveća vrijednost potpuno bespovratnih sredstava za Grad Metković kao ustanove jedinice lokalne samouprave i u 100-postotnom se iznosu financira se iz Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

– Projektom se promiče obiteljska politika, u kojoj obitelj ima nezamjenjivu ulogu u izgradnji sustava vrijednosti, kulture i identiteta naše djece. Tako će se zadovoljiti potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi i stvoriti preduvjete za ostanak u zajednici. Provedbom će se realizirati mjere obiteljske i demografske politike kroz produljenje radnog vremena vrtića, što podrazumijeva produljeni boravak, poslijepodnevni i smjenski rad vrtića. Time ćemo postići daljnji razvoj postojećih i uvođenje novih, priuštivih programa; stvaranje poticajnog okruženja u vrtiću, dodatna edukaciju odgojno obrazovnih djelatnika, osiguravanje praćenja za tjelesni rast i zdravlje djece, osiguravanje adekvatno opremljenog prostora za odvijanje redovnih i posebnih programa. Zapošljavanjem 22 djelatnika unutar provedbe Projekta izravno ćemo potaknuti zapošljavanje stručnog kadra i razvoj socijalnih usluga te doprinosi usklađenju obiteljskog i poslovnog života.

Ovim projektom od gotovo 6,1 mil. kn ostvarili smo dosad najveći iznos bespovratnih sredstava kojima će se doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života naših najmanjih sugrađana i obitelji grada Metkovića, zapošljavanju i pružanju socijalnih usluga djeci i roditeljima – zaključio je Milan.

Ravnateljica Julijana Bebić je obrazložila da je taj projekt svojevrstan nastavak prijave i realizacije projekta za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama / vrtićima, koji je prijavljen u veljači ove godine, a koji je uključivao izgradnju i adaptaciju dviju boravišnih prostorija. – Ovim projektom ćemo ih opremiti didaktikom i ostalom neophodnom opremom te zapošljavanjem, od stručnog kadra do pomoćnog osoblja, uz istu priuštivost djeci pružiti obogaćene usluge. Djeca su temelj odgojno-obrazovnog sustava, ulaganje u njega je ulaganje u budućnost, a upravo za to je bitno poticajno okruženje koje će biti omogućeno projektom koji će se kontinuirano provoditi tijekom 30 mjeseci – rekla je Bebić.

Koordinatorica projekta Lara Šiljeg naglasila je važnost senzorne sobe koja će se opremiti unutar provedbenog razdoblja jer predstavlja inovativan pristup djeci s poteškoćama u razvoju. – To je multisenzorni prostor kojim se osigurava dodatna senzorna stimulacija ili reduciraju senzorni poremećaji. Dosad se takvoj usluzi moglo pristupiti izvaninstitucionalno, a sada će djeci biti omogućena kroz redovan rad vrtića uz rad s defektologom i psihologom. Uz senzornu sobu, didaktiku i uvođenje novih programa i zapošljavanje stručnog kadra omogućit će se poboljšan objedinjeni kontinuiran pristup u radu s djecom i s djecom s poteškoćama u razvoju – rekla je Šiljeg.