vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Uključite se u 'Zelenu čistku'!

Metković, 14.9.2018. - U subotu, 15. rujna, u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World CleanUp Day), u Metkoviću će se održati Akcija Zelena čistka, tijekom koje će čistiti otpad s nelegalnih odlagališta pa vas pozivamo da je uključite. Mjesto okupljanja je ispred Hotela Narona u Metkoviću, otkuda se u 8 sati polazi u akciju. Svojim sudjelovanjem u navedenoj akciji pridružit ćemo se volonterima 150 zemalja.

Svrha akcije je okupiti 5 % ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Najprljavija karta na svijetu dovoljno govori o problemu s kojim se suočavamo pa World CleanUp Day podržava i predsjednik Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA), Siim Kiisler (estonski ministar zaštite okoliša), koji je pozvao sve zemlje svijeta na sudjelovanje u toj akciji.

Dosadašnjih šest akcija okupilo je 307 058 volontera iz svih krajeva Lijepe naše, ali ova godina je posebna. Trebamo pokazati sebi, ali i svijetu, koliko volimo svoju zemlju. Već 18. rujna 2018. će rezultati akcije predstavit će estonska predsjednice na konferenciji UN-a u New Yorku. Zemlje u okruženju imaju iznimno jake timove i predane volontere pa vjerujemo da će nas i to potaknuti na zajedništvo i sudjelovanje u akciji čišćenja divljih odlagališta.
  

Lokacije koje je Grad Metković odredio za čišćenje su sljedeće:

  • 1. Potez od mosta do Konzuma (Velika i Mala riva te Šetalište 116. brigade)
  • 2. Sjeverna strana nasipa, skretanje s ulice Put Narone iza Opuzenke, uz cestu koja služi za pristup zemljištima
  • 3. Lokacija oko osnovnih i srednjih škola – (predviđeno za djecu).