vijesti www.metkovic.hr

 Nakladništvo

Neispričana priča o Ravnom

Metković, 21.9.2018. - Iz tiska je nedavno izišla turistička monografija Općine Ravno 'Neispričana priča', čiji su autori Domagoj Vidović, Stanislav Vukorep i Vesna Slobođan.

Premda je granica Općine Ravno tek na dvadesetak kilometara zračne udaljenosti od središta Metkovića taj je kraj uz Popovo polje većini nekako manje poznat, unatoč činjenici da je tijekom povijesti dobar dio doline Neretve, pa i Metkovića, naseljen upravo iz tih predjela. Dobro su ga upoznali tek oni Metkovci i Neretvani koji su kao hrvatski branitelji tamo stajali na prvoj crti obrane, nažalost, neki zauvijek.

Prostor je to nekadašnje Crvene Hrvatske, koja se prostirala od Cetine do Albanije, a koji Hrvati danas ne smatraju svojim, kao da ga se odriču. Stoga je iznimno važan Vidovićev i Vukorepov uporan rada na popisivanju popovske toponomastičke i etnografske građe, koji traje više od deset godina i koji baca novo svjetlo na Popovo, zapravo rasvjetljava mnoge zaboravljene činjenice.

Kada se trenskome dvojcu iz Slavonije pridružila Vesna Slobođan i potaknula ih da svoja istraživanja upredu u pitku priču, nastala je ta izvrsna 250-stranična monografija s mnoštvom fotografija, koju se lako i sa zanimanjem čita. Preporučujemo!