vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Forenzička radionica u AM Narona

Metković, 24.9.2018. - U organizaciji Arheološkog muzeja Narona u petak je održana zanimljiva radionica naziva Povijest u otisku prsta. Voditelji radionice bili su iskusni magistri forenzike Ivan Jerković, Toni Ljubić i Ana Banovac sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Radionica se održala u dva dijela. U prvom su se polaznici upoznali s povijesti korištenja otisaka prsta u forenzici, raznolikošću primjene i teorijom. U praktičnom dijelu uzimali su otiske, upoznavali se s vrstama otisaka i procjenom. Saznali su više načina na koje se može izuzeti otisak prsta s predmeta te naučeno primijenili na čašama, šalicama i bocama.U drugom dijelu pod nazivom Kosti upoznali su se s antropološkom analizom kosturnih ostataka te su uz pomoć voditelja slagali kostur i učili kako se iz kostiju može ustanoviti dob, spol, visinu kao i životne navike, ozljede na kosturu i još mnogo detalja.

Radionica je, inače, organizirana povodom skidanja izložbe Zaštitna arheološka istraživanja brončanodobnih gomila na prostoru Općine Pojezerje. Sve kosturne ostatke pronađene pri istraživanjima tih gomila analizirali su forenzičari iz Splita, koji su i spomenute radionice osmislili u svrhu popularizacije znanosti.