vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

'Natura Hereditas' otvorena u Prirodoslovnome muzeju Metković

Metković, 11.11.2018. - Sinoć je u Prirodoslovnome muzeju Metković otvorena izložba Natura Hereditas Udruge PowerProgressiveArt, koja nudi razmjenu iskustava i kognitivni vizualni dijalog o vrijednostima prirode (i njezinoj, ipak, ograničenoj regeneraciji) te kulturnim vrijednostima i našoj obvezi o brizi za našu povijest.

Na izložbi možete vidjeti dokumentirani projekt / izložbu PowerProgressiveArt imena Natura – welcome to the jungle, koja je stalni postav u Sabah Wetlands Conservation Society u Kota Kinabaluu u Sabahu, Maleziji, rezervatu zaštićenom Ramsarskom konvencijom.

Njihov doprinos Sabah Wetlands Conservation Society u Maleziji začet je kao početak dobrog prijateljstva, ljubazne suradnje, razmjene iskustava i međusobnog razumijevanja. U tu svrhu, PowerProgressiveArt su donirali skulpturu Početak/Start Ane Gizdić, predsjednice PowerProgressiveArt i njihove predstavnice u Ramsar Culture Network Ramsarske konvencije, kao znak zahvalnosti i dobre sreće ovom stalnom postavu. Inače, Sabah Wetlands posljednja su šuma mangrova u centru Kota Kinabalua, koja osigurava utočište mnogim životinjama, zmijama, vodozemcima, brojnim vrstama rakova, riba…

Ovogodišnji rad izabran u stalni postav je Tok Dorotee Radušić, studentice druge godine animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Videorad Tok sastavljen je od satelitskih snimaka delte Neretve iz programa Google Maps.

Uz stalni postav skulptura i videa te grafike Nature Hereditas iz razdoblja 2011. - 2017. umjetnika Dražena Brkić, Marine Đire, Nikole Fallera, Ane Filipović, Ane Gizdić i Celie Gregory, izložena su djela: Venera Ivana Fijolića, koje je tematski vezano za majku Zemlju te postavlja pitanja koliko ju podrazumijevamo i koristimo li šansu koja nam je dana; Mali šumski razgovori Tončice Jelača Marijančević, audio-kiparska instalacija stvorena od šest „gljivocvjetova“ i glasovne instalacije autorice u tehničkoj obradi Jakše Matošića – Kako biljke komuniciraju?; Čije je ovo? Livie Kaciga Maričić; djelo Ane Kinčić Dubić Plovidba, instalacija fotografija gdje su one otisci misli i refleksija, fragmenti osobnih moralnih i emocionalnih težina te Nuit blanche I-III Marijana Richtera koji je dokument slikarskog performansa iz Pariza na Quai de Gesvres. Natura Hereditas upućuje na cjeloživotno učenje, rad na sebi te na rad za lokalnu i globalnu zajednicu.

PowerProgressiveArt zahvalio je svojim partnerima PGM-u Ragusa, Dubcu d. o. o., Vinariji Rizman i Prirodoslovnom muzeju te Hotelu Narona i Restoranu Vrilo.

Izložbu je otvorila je Marija Sršen i ostaje otvorena je do 30. studenoga.