vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani Četvrte u Vukovaru

Metković, 21.11.2018. - Udruga veterana IV. gardijske brigade DNŽ u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja organizirala je za svoje članove i članove njihovih obitelji odlazak na obilježavanje 27. Obljetnice žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

U subotu smo posjetili Đakovo i Vukovar a u nedjelju smo sudjelovali u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Hladno vrijeme i snježne pahulje u nedjelju ujutro ispraćaju nas iz Baranje prema Vukovaru. U grad se slijevaju kolone automobila, autobusa, biciklista i pješaka. Temperaturni panel na ušću Vuke u Dunav pokazuje temperaturu nula i najniži vodostaj Dunava u zadnjih 15 godina. Snježne pahulje prestale su padati, a mi se utopljivamo uz kavu u kafićima u centru grada u iščekivanju početka programa. U gradu susrećemo brojne suborce i naše sugrađane među kojima je i skupina Župe sv. Ilije proroka. U deset sati u dvorištu vukovarske bolnice počinje službeni program nakon kojeg polazi Kolona sjećanja. Razvijamo našu prepoznatljivu veliku hrvatsku zastavu s latinskim sloganom IN HOC SIGNO VINCES (U ovom znaku pobjeđuješ), koji se nalazi i na ratnom grbu IV. gardijske brigade, te se uključujemo u kolonu koju predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji ubijenih, zatočenih i nestalih branitelja Vukovara. Iza njih su pripadnici Hrvatske vojske s ratnim zastavama svih ratnih postrojbi iz Domovinskog rata te povijesne postrojbe iz svih krajeva Hrvatske. U koloni nam se priključuju i veterani III. gardijske brigade iz Osijeka te kolege iz Splita sa svojim stjegovima te hodnju nastavljamo zajedno. Uz cijeli put kojim prolazi kolona gore svijeće u obliku vodotornja jednog od simbola grada. Na pojedinim kućama, i danas nakon 27 godina vide se ožiljci teških borbi za grad.

Nakon sat i pol hodanja s povremenim zaustavljanjima stižemo na Memorijalno groblje gdje se slijevaju kolone ljudi. Na mjestu najveće masovne grobnice u Europi uz svaki od 938 bijelih križeva stoji zapaljena svijeća i ruža, pokraj kojih se brojni zaustavljaju u molitvi. Nakon polaganja vijenaca državnih izaslanstava kod spomen obilježja, održana je sveta misa zadušnica koju je predvodio mons. Egidije Ivan Živković, biskup iz Željeznog u austrijskom Gradišću.

Slijedi nam povratak pješice do grada nakon čega odlazimo u Memorijalni centar Domovinskoga rata smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Nakon ručka i razgledanja postava muzeja polazimo natrag a u autobusu slušamo prijenos nogometne utakmice Engleska-Hrvatska.

Prema izvješćima u Koloni sjećanja sudjelovalo je više od 60 000 ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Branko Markota