vijesti www.metkovic.hr

 Izdavaštvo

Predstavljen reprint knjige 'Neretvanske župe'

Metković, 22.11.2018. - Drugo izdanje knjige 'Neretvanske župe', autora fra Vjeke Vrčića (župnika Župe sv. Ilije od 1945. – 1958.,) predstavljeno je u utorak u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

Riječ je o knjizi koja je tiskana 1974. Krećući abecednim redom, Vrčić opisuje prostor župa Neretvanskoga dekanata, donoseći povijesni pregled, popis naselja, stanovništvo prema prezimenima, povijesnu i kulturni baštinu, školstvo te, naravno, podatke vezane uz same župe, kao što su crkve, župnici itd. Budući da je knjiga pisana prije gotovo pola stoljeća, neki su podatci zastarjeli ili nisu uvršteni, no to joj ne umanjuje vrijednost pa će za drugo izdanje sigurno vladati zanimanje.

Knjiga je predstavljena u organizaciji ogranka Matice hrvatske Metković i imotske Udruge Kap, a predstavljači su bili predsjednik Matičina metkovskog ogranka Božidar Lovrić, uime nakladnika predsjednik Udruge Kap i fra Vjekin nećak Vedran Vrčić te imotski novinar Velimir Braco Ćosić. Bilo je izloženo i nekoliko fotografija na kojima je fra Vjeko iz metkovskih dana, a mi iz našega fotoarhiva donosimo dvije. Na prvoj je fra Vjeko u društvu pjevača Župe sv. Ilije 1956. godine, a druga je s fra Vjekina ispraćaja iz Metkovića 1958. godine. Kolona vjernika ispred zgrade GKS-a prilazi mostu.