vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita prirode

Mali Dubrovčani na ušću učili o pticama

Metković, 25.11.2018. - Povodom 13. listopada, Svjetskoga dana ptica selica, Ornitološko društvo Brkata sjenica iz Metkovića u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organiziralo je tri radionice na ušću Neretve.

Učenici Osnovne škole Lapad iz Dubrovnika upoznati su s prirodnim vrijednostima ušća i njegovim značenjem za brojne vrste ptica. Riječ je o 57 učenika drugih i 98 učenika trećih razreda. Po skupinama su se upoznali s vrstama staništa, koliko ta staništa znače pticanma, koliko se vrsta ptica gnijezdi, prelijeće i zimuje na ušću Neretve, a njih je preko 300. Saznali su kao mogu sami štiti staništa, ne samo ušća već bilo gdje, ne zagađujući bilo kako prirodu, sakupljajući otpad itd. Saznali su kako ljudi negativno utječu na ptice uništavanjem staništa te prevelikim izlovom, smetnjama pri gniježđenju, hranjenju i odmaranju.

Učenici su imali priliku dalekozorom promatrati ptice, upoznajući vrste koje su promatrali, saznati koje su to ptice gnjezdarice, selice, zimovalice i stanarice, kako se i čime hrane. Naučili su i o prstenovanju ptica i kako se tako doznaju selidbeni pravci na putu u toplije krajeve, zdravlje populacija, mjesta gdje se odmaraju na svom putu, na kojemu je Neretva jedno od važnih mjesta, i još mnogo puno toga.