vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

DZ Metković uveo sustav kontrole kvalitete i zatražio certificiranje ISO-9001 standarda

Metković, 1.2.2019. - Dom zdravlja Metković je još jednom kvalitetno iskoristio sredstva iz EU fondova. Sukladno zakonskim propisima i direktivi EU uveo jesustav kontrole kvalitete i zatražio certificiranje ISO-9001 standarda. Projekt vrijedan 85.000 kuna ostvarenje kroz projekt prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac zadovoljan je postignutim:

- Posljednja četiri mjeseca je sve to odrađeno. Bilo je više audita, bilo je na terenu dosta ispravaka, dosta smo dobili pozitivnih kritika za ono što smo napravili do sada, ali isto tako nam je ukazano za nedostatke koji se trebaju ispraviti. Zasigurno smo među prvim domovima zdravlja u ruralnim područjima, možda još koji dom zdravlja u velikim centrima je to odradio, a od bolnica rijetko koja. Uglavnom ISO standard ugrađuju privatne poliklinike jer im je to jako značajno kad su na tržištu, samim tim mogu postići veću cijenu svojih usluga, a u javnom zdravstvu to se uvijek gleda kao nepotreban trošak. Meni to nije nepotreban trošak jer mi svi trebamo raditi na kvaliteti, i na edukaciji, i na odnosu s pacijentima, i poboljšanju kompletnog zdravstvenog sustava. I evo ovih dana bi trebao doći certifikat, auditi su odrađeni, sustav kontrole je uveden i trudit ćemo se svake godine da ga održavamo i poboljšavamo - rekao je Štimac.

Sukladno ISO sustavu preko audita godišnje se kontroliraju odrađene mjere i promjene, a svako tri godine se certifikat obnavlja.

Sukladno pozitivnim zakonskim propisima i uvođenju sustava kvalitete za domove zdravlja, te sukladno EU direktivi koja regulira zdravstvenu materiju i propisima Republike Hrvatske, sustav za kvalitetu u Domu zdravlja Metković će provoditi zamjenica ravnatelja za medicinska pitanja dr. Antonija Šušnjar i viša medicinska sestra Jelena Sršen-Kadijević. One će nadzirati sve odjele i ljude koji su ispred odjela određeni da kontroliraju kvalitetu rada na tim odjelima, a jednom godišnje će se od strane audit kuće raditi kontrola sukdno onom što su dali u naputcima.

Vrijednost projekta je 11.500 tisuća eura, od kojih Quality management system (QMS) iznosi 7.500 eura, a 3.500 eura je izdavanje ISO-9001 certifikata i auditi koji su uslijedili nakon uvođenja sustava kvalitete.

Putem projekta prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je već nabavio laser, ultrazvučni uređaj, stomatološku stolicu, holter EKG-a, rendgen uređaj te vozilo za mobilni palijativni tim i njihovo osposobljavanje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su bespovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Metkoviću.