vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

GI Sinovi i kćeri Neretve: Nećemo se zadovoljiti mrvicama

Metković, 26.2.2019. - Građanska inicijativa Sinovi i kćeri doline Neretve održala je jučer u Gradskoj knjižnici konferenciju za medije, na kojoj se novinarima obratio predsjednik GI Ivo Matičević.

Zahvalivši medijima, Matičević je odmah na početku istaknuo da su se nakon nedavnoga sastanka s ministrom zdravstva i ostalim mjerodavnima uglavnom riješile mrvice koje nimalo neće doprinijeti u rješavanju zdravstvene situacije u dolini Neretve. Problem vidi u tome što su za obećanu dnevnu bolnicu dane manje važne specijalizacije, a ne ono važnije, poput neurologa, ortopeda, oftalmologa, kirurga itd. Kada je riječ o opremi, kaže da je dobivena na kapaljku, čisto da se zadovolji javnost, kao, nešto se radi. Dalje, nije promijenjen pravilnik o uporabi analizatora CRP-a, premda se na nekim otocima koristi.

– Tako se izravno ugrožavaju stanovnici doline Neretve, ali i cijele Hrvatske. Nas je povezala tragedija i nećemo odustati sve dok ovo ne riješimo. Mi tražimo izgradnju županijske bolnice od regionalnog značaja. Ona bi pokrivala dolinu Neretve i dio Splitsko-dalmatinske županije Tu je riječ o 170.000 stanovnika koji su izravno ugroženi jer nisu u tzv. zlatnom satu. Ustav kaže da svakome stanovniku treba osigurati zdravstvenu zaštitu. Zato pozivam Vladu RH, ministra zdravstva na odgovornost, da ovo shvate kao kriznu situaciju, da nas ne povlače za nos, pravilnici, ovako će, onako će biti, a nikad se ništa ne desi. Pa se promijeni ministar pa opet sve ponovno, 29 godina slušamo istu priču. Naši jedini daljnji koraci su prosvjedi, građanski neposluh. U Opuzenu ćemo izaći na cestu prema Dubrovniku i zatvoriti je na dva-tri sata. To će biti mirno okupljanje, obitelji, žene, djeca, roditelji… Samo da se čuje naš glas, da se ovo već jednom riješi. Tražili smo uvođenje helikopterske službe. Oni se pozivaju na MORH, a ti helikopteri nisu adekvatno opremljeni i u njima su nikakvi uvjeti. 688 osoba je umrlo u ovome dijelu naše županije. Ne kažem da bi helikopterom svi bili spašeni, ali kada ste za 75 minuta na kirurškom stolu postoji mogućnost za spasiti čovjek. Zato svaki grad u dolini treba imati heliodrom. To kaže zakon, koji oni ne poštuju.

Kada je riječ o izgradnji županijske bolnice od regionalnog značaja, ministar nam je poslao mail da Ministarstvo i Vlada nisu odgovorni za njezinu izgradnju. Članak 12. Pravilnika kaže da su za to zadužene država Hrvatska i županije. Pozivam županije Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku da se uozbilje. Želim da se odmah donese županijski plan, ne da se bolnica izgradi za godinu dana, ona je bila u planu, ali su je oni izbrisali – rekao je Matičević.

U nastavku je zatražio izjednačavanje liječnika koncesionara i onih u javnom zdravstvenom sustavu pri domovima zdravlja. Time bi se građanima doline Neretve osigurala 24-satna medicinska skrb svih sedam dana u tjednu.

Novinarima se obratila Ivana Bebić, majka pok. dječaka Gabrijela, za čiju je smrt optužila zdravstveni sustav i liječnike na Hitnoj medicinskoj pomoći u Metkoviću. Svoje obraćanje, puno emocija i boli, zaključila je time da se od hitne neće napraviti pogrebno poduzeće i da im više neće umrijeti ni jedno dijete.