vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Koncert u spomen na utemeljitelja hrvatske opere

Metković, 13.10.2019. - Metkovski ljubitelji klasične glazbe prošle su godine upoznali mladu pijanisticu Ivanu Jelaču, koja je s violinisticom Đanom Kahriman nastupila u GKS-u na koncertu iz ciklusa 'Žene u glazbi', povodom 95-te obljetnice smrti Dore Pejačević. Ove je godine osmislila konceptni projekt 'Lisinski 200', povodom 200-te obljetnice rođenja Vatroslava Lisinkoga.

Jelači su se u projektu pridružile sopranistica Marija Lešaja i flautistica Ines Ivanjek te su se metkovskoj publici predstavile presjekom hrvatske glazbe od kraja 18. stoljeća pa do suvremenih autora poput Tomislava Uhlika i Alfija Kabilja. Naravno, na programu je bio i Lisinski – Dvije ptice, Mazurka u a-molu, Tuga djevojke, Recitativ i Ljuljanka (uspavanka) Jelene iz opere Nikola Šubić Zrinski – te hrvatski kompozitori Bersa, Zajc, Livadić, Pucić Sorkočević i Pejačević.

Svakako treba spomenuti da je koncert je imao i edukativan karakter jer su ga u pratnji svojih nastavnika Ljupke Sršen Gutić i Božidara Lovrića došli poslušati učenici OŠ don Mihovila Pavlinovića. Naime, Ivana Jelača je u nekoliko navrata publiku uvodila u djela koja će se izvoditi. Hvale vrijedna zamisao, s čime bi trebalo nastaviti i ubuduće jer metkovski učenici baš i nemaju često prigodu biti na koncertima klasične glazbe.

Koncert se održao uz potporu Ministarstva kulture RH.