vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Jedimo zdrave prirodne masnoće te hranu iz organskog i domaćeg uzgoja

Metković, 18.10.2019. - Nutricionistica Anita Šupe, metkovskoj publici otprije poznata po svojim predavanjima u Gradskoj knjižnici, sinoć je ponovno na istome mjestu pred brojnom publikom održala predavanje o zdravoj prehrani, zabludama vezanima uz nju te predstavila svoje knjige.

Široj je javnosti Šupe postala poznata kada je pokrenula blog Istine i laži o hrani te objavila knjigu istoimenu knjigu, u kojoj je pokazala da su nas desetljećima sustavno plašili tzv. nezdravom hranom poput svinjske masti te navodili da što više jedemo prerađevine od žitarica i biljnih ulja, poput margarina umjesto maslaca. Šupe tvrdi da je to doveo do epidemije debljine, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti, raka, upalnih crijevnih bolesti, alergija i autoimunoloških bolesti.

Tako je „Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena, hidrogeniziranih masti i kemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovni uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcioniraju po logici profita – cilj je da hrana bude isplativa i jeftina s dugim rokom trajanja, na uštrb njezinog nutritivog sadržaja.“, kaže Šupe i nastavlja „Da bismo postigli optimalne uvjete za dobro zdravlje i vitalnost, neminovno je da se vratimo na prirodan način prehrane za koji smo od prirode i prilagođeni. LCHF ili Low Carb High Fat znači manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti u prehrani, a Paleo znači odbacivanje procesirane hrane i vraćanje izvornoj ljudskoj prehrani, što posljednjih godina postaje sve jači globalni pokret u svijetu. Odbacivanjem neprirodnih, industrijski procesiranih i osiromašenih proizvoda, te vraćanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, omogućavamo organizmu da se dovede u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje.

Konkretno to znači da ne konzumiramo namirnice nakrcane šećerom i škrobom (šećer, slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, brašno, kruh, tjestenina, peciva i drugi proizvodi od žitarica i brašna), rafinirana biljna ulja, margarine i ostalu procesiranu hranu. Osnovu Paleo - LCHF prehrane sačinjava PRAVA IZVORNA HRANA: meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće, zelenje, orašasti plodovi, te pravi punomasni mliječni proizvodi i sezonsko voće. Biramo zdrave prirodne masnoće (maslac, svinjska mast, hladno prešano maslinovo i kokosovo ulje) te koliko je to moguće, biramo hranu iz organskog i domaćeg uzgoja.

Iz ovih namirnica dobivamo sve potrebne hranjive tvari i energiju te dugotrajan osjećaj sitosti. Ovaj način prehrane poboljšava zdravlje i regulira apetit i tjelesnu težinu bez gladovanja. Problemi se ne rješavaju 'dijetom' ili 'kurom' koju ćemo provoditi ograničeno vrijeme da bi se onda opet vratili starim prehrambenim navikama. Problemi se rješavaju samo trajnom promjenom načina prehrane – promjenom načina života. Osvještavanje i edukacija o utjecaju prehrane na zdravlje daje nam oružje uz pomoć kojega možemo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. A sve to počinje prvim korakom.“