vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Otkriven spomenik pok. Vlahi Masloviću

Metković, 26.11.2019. - Na otkrivanju spomenika pok., koji je poginuo 26. studenoga 1991. u obrani od srpsko-crnogorske agresije, uz ugibalište na Jadranskoj magistrali između Bistrine i Stona u nedjelju su se okupili obitelj pok. Vlahe Maslovića, predstavnici udruga obitelji poginulih branitelja iz Metkovića i Dubrovnika, veterani IV. gardijske brigade iz Metkovića i Splita, predstavnici županije i lokalnih samouprava, među kojima i gradonačelnik Dalibor Milan.

Prije dvadesetak godina u blizini je bila spomen-ploča koju su postavili pripadnici Izvidničke satnije IV. gbr i koja je prije dvije godine uklonjena tijekom rekonstrukcije tog dijela prometnice. Na inicijativu Udruge veterana IV. gbr DNŽ i potporom općine Ston i tvrtke Dubrovnik ceste postavljeno je novo spomen-obilježje.

Spomenik je otkrio brat pok. Vlahe Mijo, a blagoslovio župnik Župe sv. Vlahe Ston don Miljenko Babaić. Prigodne govore održali su načelnik Općine Ston Vedran Antunica, župan Nikola Dobroslavić, izaslanik ministra branitelja gđa Leona Pavlović i izaslanik ministra obrane pukovnik Darko Arapović. Svi su se potom uputili na svetu misu u crkvu sv. Vlaha u Stonu.

Nakon što je početkom listopada 1991. počela srpsko-crnogorska agresija na jug domovine od Prevlake do Dubrovnika, neprijatelj je okupirao Slano i presjekao cestovnu komunikaciju Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. Jedno vrijeme zaustavljeni su u Čepikućama, gdje su im naneseni veliki gubitci. Krajem studenoga i početkom prosinca 1991. odvijale su se najžešće borbe u zaustavljanju neprijatelja prema Pelješcu i dolini Neretve. U Čepikućama su 23. studenog poginuli pripadnici IV. gbr Željko Roguljić i Ivica Tuzluk pa su kraj spomen-obilježja uz mjesnu crkvu veterani su zapalili svijeće i pomolili se. Posjetili su i mjesto pogibije pok. Renata Čovića iz Slivna, koji je nakon nekoliko dana, 3. prosinca poginuo kao pripadnik A satnije ZNG-a Metković u borbama za obranu prilaza Stonu, gdje su potom kod spomen-obilježja zapalili svijeće te kod spomen-obilježja pripadnicima IV. gbr Ivici Vuci i Goranu Kliškiću na Bistrini.

Nakon što je neprijatelj 3. prosinca 1991. izbio pred Ston, čime je presječena cestovna komunikacija s poluotok Pelješcem, 116. neretvanska brigada uspostavila je crtu obrane na liniji Bistrina-Vjetreni Mlin-Stupa, koju je unatoč gubitcima utvrdila i grčevito branila do dolaska IV. gardijske brigade. Poslije je na taj dio bojišta pristigla I. gardijska brigada Tigrovi. Na proljeće 1992. neprijatelj je pokušavao svim silama probiti tu crtu u želji da izbije na lijevu obalu Neretve. Nakon žestokih borbi od Stona pa do Stolova HV je krenuo u oslobađanje juga domovine predvođen I. i IV. gardijskom brigadom. I naša neretvanska 116. brigada dala je svoj obol u obrani tog dijela bojišta, a potom i oslobađanju Drenovca. Povijest je to koju ne smijemo zaboraviti i valja se prisjetiti kako smo krvavo stekli slobodu.
Izvor: UV IV. gardijske brigade DNŽ