vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Dvije predstave Ansambla IONA

Metković, 3.3.2020. - Zagrebački euritmijski ansambl IONA, kojemu je umjetnička voditeljica Metkovka Vida Talajić Čuletić, prošli je tjedan s dvjema predstavama nastupio u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Prvo su 28. veljače za učenike nižih razreda izveli predstavu na tekst braće Grimm 'Cvilidreta', koja govori o zločestom čovječuljku Cvilidreti koji je dobroj djevojci htio uzeti prvorođeno dijete. Dva dana potom za građanstvo je odigrana predstava 'Misteriji srca'. U njoj su euritmijskom umjetnošću pokreta interpretirana djela Williama Shakespeare, Frederica Chopina, Dore Pejačević,Georga Friedricha Händela, Franza Schuberta, Charlia Chaplina i drugih renomiranih književnika i skladatelja.

Vida Talajić Čuletić, profesorica povijesti umjetnosti i engleskog jezika, diplomirala je euritmiju na Peredur Centre for the Arts u Engleskoj 1994. godine te jedna od prvih euritmistica koja je svojom incijativnošću i entuzijazmom uvelike pridonijela promociji i razvoju ove jedinstvene umjetnosti pokreta u Hrvatskoj. Predstave Ansambla Iona prepoznatljive su po iznimnom nastojanju da se pokret, govor, glazba i boja skladno upotpunjuju stvarajući sinergiju koja je praćena živom glazbom, umjetnošću oblikovanja govora i ekspresivnim pokretom koji nastoji izraziti istinski sadržaj književnog ili glazbenog djela, odustajući od interpretativne samovolje. Ansambl IONA je prva i jedina umjetnička organizacija u Hrvatskoj i regiji koja već 16 godina kontinuirano djeluje te izvodi euritmijske predstave u zemlji i inozemstvu (Irska, Engleska, Švicarska, Njemačka, Austrija, Slovenija, BiH). Surađujući s brojnim umjetnicima iz različitih domena dramske, glazbene, likovne i plesne umjetnosti Ansambl IONA je dosada uprizorio niz autentičnih predstava za djecu i odrasle.