vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Kulijini akrilici izloženi u GKS-u

Metković, 4.3.2020. - Izložba 'Akrilici 2020' metkovskoga slikara amatera Ivice Ivaniša Kulije sinoć je otvorena u Galeriji GKS-a Metković.

Riječ je o više od 50 akrilika na platnu, što ih je Kulija naslikao u posljednje vrijeme. Zanimljivo je da je taj plodni slikar do sada izlagao na 15 skupnih izložaba, dok mu je posljednja čak 27 samostalna izložba, otkako se slikarstvom amaterski počeo baviti 1979. godine. Tome treba dodati još niz scenografija koje je tijekom svoga rada u GKS-u izradio za potrebe predstava, koncerata i sl., ali i brodomaketarstvo, kojim se već dugo bavi.

Publiku je uvodno pozdravila i izložbu otvorila ravnateljica GKS-a Zrinka Mijoč, a slikarica i nastavnica likovne kulture Dubravka Šešelj govorila je o slikaru i izloženim radovima. Na kraju im se obratio sam Ivica Ivaniš Kulija te im zahvalio na dolasku na otvorenje izložbe.

Kako je Šešelj napisala u katalogu izložbe, slikarstvo Ivice Ivaniša Kulija bogato je simbolima, individualno i na trenutke prepoznatljivo. Kompozicijski složen i snažna ritma, poziva na razmišljanje. Preferira apstrakciju s naznakom figuracije. Zaokupljen je slikarskim prostorom, ne robuje nijednom pravcu, a istovremeno je suvremen i bitan. U promjenjivom karakteru boje i njene simbolike, umjetnik otvara i zatvara prostor slike, stvara različite strukture, svjetlosne odnose i unutarnji ritam, čuvajući pritom jednostavnost cijele kompozicije. Ostvaruje zanimljive oblikovne odnose i gradi slikarsku iluziju trodimenzionalnosti premda tome ne teži. Na prvi dojam djela su izrazito plošna i ta plošnost prožima se cijelim njegovim opusom. Promatrajući djela, pristajemo na sudjelovanje u neizmjernoj igri opažanja.

U slikarstvu Ivice Ivaniša Kulije, riječ je o nefigurativnim kompozicijama uz prisutnost boje u ograničenim i organskim formama, kombinaciji nekoliko boja, pokreta i oblika, kao i o suodnosu istih. Takvo kompozicijsko promišljanje podsjeća promatrača na sagledavanje života kao skupine određenih čestica, obojenih različitim značenjima. Ove slike nisu tek dekoracija u prostoru, već prvenstveno slike misaonog procesa i misli što se roje prije nego što se umjetnička misao konačno iskristalizira.

Ivica Ivaniš Kulija u odabiru motiva i slika za ovu izložbu ostaje vjeran svojem eksperimentiranju kistom i bojama, mijenjajući motiv i udahnjući vlastitu osobnost. Umjetnik stvara slike koje se stapaju u snažnu kolorističku harmoniju. Slike koje su tek inicijalno zadane motivom koji prikazuju, ali nisu motiv podredile prepoznavanju, već ga iskusna ruka umjetnika, vođena dugogodišnjim iskustvom, pretvara u imaginaciju koja ostaje prepoznatljiva samo do granice promatračeva poimanja i razumijevanja likovnog djela ili motiva koji nam umjetnik želi predstaviti.