vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Usvojene mjere za ublažavanje posljedica epidemije

Metković, 30.3.2020. - U Galeriji GKS-a danas je pod predsjedavanjem Hrvoja Bebića održana XXVI. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića, na čijem se Dnevnom redu našla samo točka Prijedlog Odluke o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na području Grada Metkovića. Dogovorom svih stranaka o Prijedlogu se nije raspravljao pa su jednoglasno usvojene sljedeće mjere:
  

 • komunalna naknada
  Obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti u potpunosti se oslobađaju plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 1.4.2020. – 30.6.2020. godine, osim za djelatnosti koje nisu pogođene pandemijom koronavirusa COVID 19 (trgovine na malo s prehrambenim i higijenskim proizvodima i kiosci, banke, osiguravajuće kuće, teleoperateri, ljekarne, poljoprivredne ljekarne, prodavaonice za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda i usluga, benzinske postaje, pekarnice, trgovine na malo građevinskim materijalom, stanice za tehnički pregled vozila i logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, osim onih kojima je veći dio prihoda vezan uz turizam i ugostiteljstvo)
 • porez na korištenje javnih površina
  Odgoda plaćanja na temelju izdanih rješenja o porezu na korištenje javnih površina u periodu od 1.4.2020. – 30.6.2020, za sve poslovne subjekte, osim za navednih djelatnosti koje nisu pogođene pandemijom koronavirusom COVID 19.
 • zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada Metkovića
  Uvodi se oslobađanje plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Metkovića u periodu od 01.04.2020. – 30.06.2020.
 • korisnici usluga Dječjeg vrtića Metković
  Roditelji (korisnici) se oslobođaju plaćanja participacije roditelja-korisnika usluga u cijeni programa Dječjeg vrtića Metković od 16.3.2020. godine do ponovne mogućnosti korištenja usluga Dječjeg vrtića Metković.
 • odgoda prisilne naplate dospjelih tražbina
  Za vrijeme trajanja ovih mjera, Grad Metković neće provoditi mjere prisilne naplate za svoja potraživanja protiv poslovnih subjekata i fizičkih osoba.

Ne budu li se gradski prihodi ostvarivali prema planu, gradonačelnik Dalibor Milan najavio je mogućnost smanjenja plaća korisnicima Gradskoga proračuna te trgovačkim društvima u vlasništvu grada, kao i druge mjere kojima bi se pomoglo građanima i gospodarstvu.