vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

UL Neretve predstavila način održavanja ovogodišnjega Maratona lađa

Metković, 3.8.2020. - Predstavnici Udruge lađara Neretve održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili sve novosti i način održavanja ovogodišnjega, 23. po redu Maratona lađa na Neretvi.

Na konferenciji su govorili predsjednik Udruge Luka Oršulić, član Nadzornoga odbora Ante Šprlje, članovi Upravnoga odbora Neno Kovačević i Milojko Glasović te direktor Maratona lađarica Pavo Delija.

Na ovogodišnjemu Maratonu lađa sudjelovat će 35 ekipa, od čega su njih pet debitantske, četiri povratničke te deset koje dolaze izvan područja doline Neretve. Kao najveće novosti u organizaciji naveli su prijenos Maratona na HTV-u 2 te nažalost, izostanak gledatelja, kako na startu u Metkoviću, tako i na cilju u Pločama.

Naime, zbog epidemije koronavirusa, Maraton lađa održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Start je u subotu, 8. kolovoza u Metkoviću u 17 sati, ali će prostor kod Gradskoga parka i Velike rive biti ograđen te dostupan samo lađarima i osobama s akreditacijom. Po dolasku u Ploče, ekipe će napuštati ograđeni dio na cilju, a dodjeli nagrada nazočit će samo prve tri ekipe.

Na dan Maratona na snazi će biti zabrana plovnosti Neretvom za sve brodove, osim onima koji dobiju akreditaciju od Udruge lađara Neretve. Brodari koji žele pratiti Maraton lađa, dužni su se javiti Udruzi lađara Neretve, koja će im dodijeliti akreditaciju, a svi koji se ne budu pridržavali tih odredbi, bit će kažnjeni jer će stanje na Neretvi pratiti Lučka kapetanija. Osim toga, iz Udruge lađara Neretve su apelirali na sve lađarske ekipe da otkažu tradicionalne proslave nakon utrke.

Uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera održat će se i Brzinske utrke za startne pozicije na Maratonu lađa, koje su na rasporedu u utorak, 4. kolovoza u Opuzenu. Utrke će se također održati bez gledatelja, a u ograđenome prostoru moći će biti samo manji broj ekipa.

U četvrtak, 6. kolovoza na rasporedu je 7. Maraton lađarica, a na stazi od Metkovića do Opuzena ove će godine veslati 10 ekipa. Iako je prethodnih godina bio običaj da se nagrade lađaricama dodjele u Metkoviću, gdje se održava i tradicionalna Noć lađara, ove godine je i to izmijenjeno. Naime, nagrade lađaricama dodijelit će se na cilju u Opuzenu, a tradicionalna Noć lađara je otkazana.

Kako bi sve prošlo u najboljemu redu, u organizaciji ovogodišnjega Maratona lađa sudjelovat će 60 volontera, 70 zaštitara, 15 sudaca, pet posada HGSS-a, dva glisera vatrogasnih društava, ekipe hitne pomoći iz Metkovića i Ploča, Lučka kapetanija te policijske postaje Metković i Ploče.

Na Maratonu će kao pokrovitelj biti nazočan predsjednik Zoran Milanović te manji broj uzvanika, koji će utrku pratiti s posebnoga broda.