vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Gradonačelnik Milan primio hrvatske branitelje sudionike Oluje

Metković, 4.8.2020. - Gradonačelnik Dalibor Milan danas je sa zamjenikom Robertom Dokom primio hrvatske branitelje sudionike Vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je oslobođena gotovo petina teritorija Republike Hrvatske.

Na prijemu su bili predstavnici IV. Gardijske mehanizirane brigade Split, Operativne zone Split te specijalne policije, a uime svih njih prisutnima se obratio Davor Boras.

Gradonačelnik Milan tom se prilikom zahvalio hrvatskim braniteljima te istaknuo kako će prijam sudionika Oluje postati običaj, a sve s ciljem da se njihov doprinos nikada ne zaboravi među mlađim generacijama.

„U operaciji Oluja sudjelovalo je 130 tisuća ljudi, a meni je iznimna čast što sam danas s vama u društvu. S vama koji ste izravno pisali povijest hrvatskoga naroda te izravno sudjelovali u pripremi i realizaciji Oluje. Naravno, ne smije se zaboraviti niti doprinos 116. brigade HV-a te njihova uloga u Domovinskome ratu“, rekao je Milan.

Operacija Oluja je velika vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, a na kojima je, bez ikakvog međunarodnog priznanja bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskoga rata.
A. Vučković