vijesti www.metkovic.hr

 Aktualno

Grad Metković među prvima osigurao sredstva za izgradnju sortirnice za odvojeno prikupljanje otpada

Metković, 11.9.2020. - Ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću potpisali su danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića.

Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna i 987 tisuća kuna od kojih je 9 milijuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Potpisom ovoga Ugovora, Grad Metković je postao jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je osigurala sredstva za izgradnju sortirnice – dijela infrastrukture potrebne za sustav održivoga gospodarenja otpadom. „Iznimno sam ponosan što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su osigurali sredstva za izgradnju sortirnice, a u Dubrovačko- neretvanskoj županiji smo predvodnik u razvoju sustava. Sortirnica će biti na odlagalištu otpada na Dubravici i omogućit će nam sortiranje najmanje 25 % reciklabilnih materijala. Želim istaknuti kako smo ishodovali i građevinsku dozvolu za izgradnju kompostane te ćemo do kraja ovoga mjeseca aplicirati na fondove Europske unije kako bismo i za taj projekt dobili bespovratna sredstva. Već ranije smo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovorili isporuku 8500 posuda te 300 kontejnera za otpad u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijuna kuna, od kojih je 85 % sufinancirano iz fondova Europske unije. Svi ovi projekti omogućuju nam da zaokružimo sustav gospodarenja otpada u čemu ćemo biti prvi u Hrvatskoj“, rekao je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

Veliki uspjeh Grada Metkovića u kreiranju sustava održivoga gospodarenja otpadom istaknuo je i ministar Ćorić. „Želim čestitati gradonačelniku Milanu i njegovom timu na izvrsno odrađenom poslu u pripremi dokumentacije za ovaj projekt. U ovome trenutku u Ministarstvu je zaprimljeno 18 prijava za sufinanciranje projekta sortirnice, a Grad Metković je po tom pitanju jedna od jedinica lokalne samouprave koja je napravila ogroman iskorak. Sortirnice su dio infrastrukture koje jedinicama lokalne samouprave omogućavaju da prikupljene posebne kategorije otpada dodatno racionaliziraju, odnosno, omogućavaju da ono što je bilo otpad, postane sirovina za daljnju proizvodnju. Upravo tu i vidim perspektivu razvoja ovoga dijela sektora gospodarenja otpadom i drago mi je da je Grad Metković to prepoznao“, naglasio je ministar Ćorić.

Potpisivanju Ugovora nazočio je i direktor Čistoće Metković, Tomislav Jakić koji je istaknuo kako će svi ovi projekti doprinijeti da prikupljena količina otpada u Metkoviću bude, u konačnici 70 %. „Izgradnjom sortirnice, s posudama za odvojeno prikupljanje otpada i dva vozila, s trenutnih 3 % odvojeno prikupljenih količina otpada dostići ćemo brojku od najmanje 25 % odvojeno prikupljenoga otpada. Izgradnjom kompostane, imat ćemo infrastrukturu i mogućnost da dođemo do brojke od čak 70 % odvojenih količina otpada. Sa sortirnice ćemo prikupljati papir, plastiku, staklo i metal, a na kompostani ćemo imati biootpad i u konačnici ono što ostane za odložiti, vjerujem da ćemo svesti na 30 % od trenutnih količina ili čak i manje“, naglasio je Jakić.

Konačno odredište prikupljenoga otpada bit će županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za čiju bi izgradnju uskoro trebao biti raspisan natječaj. „Koristim priliku čestitati Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja i Gradu Metkoviću na ovome vrlo vrijednome ugovoru, ne samo po sredstvima nego i zbog činjenica da je to jedan važan kotač u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom u Dubrovačko- neretvanskoj županiji. DNŽ završava pripreme za projekt Centra za gospodarenje otpadom, ali na gradovima i općinama je da provedu sve druge mjere“, zaključio je župan Nikola Dobroslavić.