vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

Pomrčina u Metkoviću 1961.

Metković, 3.2.2016. - Najplodniji metkovski i neretvanski povjesničar dr. sc. Ivan Jurić objavio je na svome FB profilu fotografiju koju su rijetki do sada vidjeli. Riječ je o potpunoj pomrčini sunca koja se u Metkoviću mogla vidjeti 15. veljače 1961. godine.

Osim što prikazuje nestvaran prizor, fotografija je zanimljiva jer se na njoj vidi stari most, nazire se građevina Doma kulture (danas GKS), u punoj je funkciji javni WC (što Metković dana nema), Hotel Zagreb se preuređuje da bi mu nakon toga ime (slučajno?!) bilo promijenjeno u Narona, a na mjestu srušene (tijekom rata oštećene) crkve sv. Nikole na Maloj rivi niče nova zgrada koja danas vapi za obnovom, barem fasade. U luci su, naravno, još uvijek brodovi, a na Predolcu veliki TITO načičkan žaruljama koje bi noću, valjda po uzoru na HOLLYWOOD, svijetlile.

Bez obzira na to što fotografija izgleda kao amaterski uradak, snimio ju je netko tko je dobro znao tajne zanata. Baš nas zanima kako bi u tome uspjeli današnji „majstori“ digitalne bulimije.

A, kako smo gledali pomrčinu? Jednostavno. Dovoljan je bio komad razbijena stakla i šterika. Valjda znate što se s time može.

P. S. Javio na se Ivo Veraja koji nam je rekao da je autor fotografije pok. metkovski fotograf Fabijan Lisičić.