vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Direktor Hrvatskih voda Ivica Pliščić sa suradnicima sastao se s predstavnicima Grada Metkovića

Metković, 3.2.2016. - Danas je u prostorijama Gradske knjižnice Metković održan sastanak predstavnika Grada Metkovića i Hrvatskih voda koje se na našem području pojavljuju kao investitor ili komisionar u više projekata.

Grad Metković predstavljali su zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja i Katarina Grbavac te iz tvrtke Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda direktor Matko Jerković i Mario Bukmir. Sa strane Hrvatskih voda na sastanu su bili generalni direktor Ivica Plišić, njegov zamjenik Danko Holjević, voditelj Sektora zaštite od štetnog djelovanja voda Dragutin Šimundić, direktor VGO Split Mirko Duhović i voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Neretva-Korčula Joško Erceg.

Svrha sastanka bila je utvrditi kako teku neki od započetih projekata te dokle se došlo s onima koji su u planu u bližoj i daljnjoj budućnosti. Svakako je za Metković najvažniji Projekt obrane od poplava desne strane grada, čija je realizacija na hrvatskome dijelu zahvata pred okončanjem. U to su se uvjerili na terenu gdje ih je voditelj projekta i nadzorni inženjer Tihomir Galić proveo trasom sustava obrane od poplave.

Jedan od velikih projekata koji nas čeka u budućnosti izgradnja je pregrade s brodskom prevodnicom i ribljom stazom na rijeci Neretvi nizvodno od Opuzena. Time bi se riješio problem prodiranja klina slane morske vode pri niskim vodostajima Neretve, koji se sve više pomiče uzvodno pa sada seže i u susjednu BiH. Osim toga, podizanjem razine Neretve za sedamdesetak centimetara omogućilo bi se navodnjavanje dijela poljoprivrednih površina sustavom kanala bez korištenja crpki. Sudionici sastanka su se odvezli do lokacije buduće pregrade nasuprot Lukama, gdje im je Joško Erceg u glavnim crtama predstavio taj projekt.

Treći projekt, koji je se jučer počeo realizirati jer je za njega preko sedam milijuna bespovratnih kuna osigurano putem Svjetske banke iz Globalnoga fonda za okoliš, jest izgradnja Biljnoga uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Prud. Osim što će se time riješiti sigurna opskrba pitkom vodom za pedesetak tisuća korisnika Regionalnoga vodovoda NPKLM, nestat će i problema sa smradom s koji su Pruđani imali ovoga ljeta. Osim toga, razgovaralo se i o problematici izvorišta u Doljanima.

Sastanak u staroj zgradi Vage bio je prigoda da gosti iz Zagreba i Splita posjete Prirodoslovni muzej Metković.