vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena knjiga-priručnik 'Biram život'

Metković, 4.2.2016. - Knjiga Biram život autorice Irene Filipović, koja je u njoj opisala svoju borbu s rakom i svime što ju je pratilo uz tu opaku bolest, sinoć je predstavljena u Gradskoj knjižnici Metković.

Predstavivši autoricu uvod je dala ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović te riječ prepustila predstavljačima knjige. Specifičnost toga priručnika jest u tome što on daje kompletan uvid u bolest s kojom se susreću gotovo sve obitelji današnjice, a nudi i više primjera alternativnoga liječenja. Filipović je istaknula da je u svojoj knjizi htjela objediniti sve popratne trenutke što za sobom nosi takva bolest i tako drugim bolesnicima dati snage i nadu u ozdravljenje. Okupljenima je kazala da se čovjek, nakon što dozna svoju dijagnozu, baš u takvim teškim trenucima ne smije prepustiti beznađu i isključivom mišljenju liječnika. Neprestano treba tragati, istraživati, zapitkivati i pokušavati pomoći sebi. – Ne mogu shvatiti da netko može dignuti ruke od sebe i pomiriti se s dijagnozom, a da si ni ne pokuša pomoći – rekla je Filipović.

Autorica ističe da je u svemu neobično važna zahvalnost. – Danas ljudi ne cijene zdravlje i nemaju zahvalnosti, a pri tome je najvažnija ljubav jer ona osposobljava ljude da prihvate svijet kakav jest i da budu sretni. U skladu s time, zahvalnost nas potiče i na razumijevanje, čemu svi i težimo.

Filipović u knjizi govori kako je s prozora bolničke sobe gledala na prolaznike koji su zdravi, pomalo im zavidjevši, no istovremeno shvaćajući da većina njih nije svjesna slobode jer žive bez okova bolesti. I ona sama nekada je bila taj slobodni šetač dok je bolest nije naučila koliko je važno cijeniti svaki trenutak koji zdrav čovjek može proživjeti. Na kraju je zahvalila predstavljačima i domaćinima na gostoprimstvu, dok su zainteresirani mogli postavljati pitanja i priručnik kupiti po promotivnoj cijeni.