vijesti www.metkovic.hr

 Naši u svijetu

Miljenko Mike Grgić na Times Squareu

Metković, 12.2.2016. - Gotovo bismo se mogli okladiti u to da bi na pitanje tko je Miljenko Grgić naši mlađi sugrađani slegnuli ramenima.

Jasno da je Miljenka Grgića, rodom Desanca, školovanjem Metkovca pa Zagrepčanina, pamte samo najstariji Metkovci jer je Hrvatsku napustio davne 1954., i to kao gotovo diplomirani agronom na Sveučilištu u Zagrebu.

Da Miljenko, tada kao student, nije ustao u obranu prava jednoga svoga profesora, koji je tadašnjem komunističkom režimu bio nepoćudan, pa je morao bježati od progona, danas sigurno ne bi slavio 40-tu obljetnicu senzacionalnoga događaja što se 1976. zbio u Parizu, u kojemu su se na degustaciji vina naslijepo okupili najbolji francuski stručnjaci. Ponos Francuske, vino Chardonnay ime je dobilo po francuskome selu i najvažnija je komponenta vrhunskoga šampanjca.

Te se godine u Parizu dogodili čudo jer je najboljim Chardonnayem na svijetu proglašen američki koji je proizvela vinarija Chateau Montelena, a zapravo ga je proizveo Mike Grgich. Bila su to širom otvorena vrata za novu kompaniju Grgich Hills koju je šjor Miljenko osnovao s partnerom Austinom Hillsom.

Naravno, na internetu ćete pronaći sve što vas zanima o tome, a mi ćemo istaknuti jedan kuriozitet. Godine 1997., četrdeset i tri godine nakon što je napustio studij na zagrebačkoj Agronomiji, Miljenko Grgić je diplomirao. Dobio je diplomu iz vinogradarstva i vinarstva. Nije trebao polagati razliku ispita jer je bilo očito da su njegova znanja stečena na tome fakultetu te ona koja je nadopunio u SAD-u više nego dovoljna za diplomu. Ipak je mora napisati svoj diplomski rad.

Svakako na kraju treba spomenuti da g. Grgić nije zaboravio svoju Hrvatsku te da je 1995. na Pelješcu pokrenuo vinariju Grgić vina. U nju je iz Kalifornije dopremio staru vinsku prešu u kojoj je nastao legendarni Chardonnay. Neka njegova životna priča bude vodilja silnoj hrvatskoj obrazovanoj mladosti koja napušta svoju domovinu da se u nju jednoga dana vrati i pomogne joj da konačno stane na noge. Nije svako zlo za zlo!