vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Kako pomoći pticama da opstanu

Metković, 12.2.2016. - Danas je u OŠ Stjepana Radića održana radionica i predavanje o izradi hranilica za ptice na kojoj je učenicima prvoga i šestoga razreda pojašnjeno koliko je važna prisutnost ptica u našoj okolini i kako svi možemo pridonijeti opstanku tih životinja.

Taj praktičan školski sat vodila je ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće koja je učenicima na slikovit način približila to kako se ptice hrane i preživljavaju te kako im u tome možemo pomoći.

Učenici su pozorno i radoznalo pratili predavanje na kojemu su mogli saznali čime je dobro hraniti ptice, ali i koja im hrana šteti. Posebnu pozornost privukli su im razni predmeti od kojih se mogu napraviti hranilice za ptice.

Baće je učenike upoznala i sa štetnim ljudskim djelovanjima zbog kojih ptice nestaju, a neka od njih su sječa šuma, rano košenje trave ili nedostatak ptičje hrane. Iako je uvriježeno mišljenje da ptice treba hraniti kruhom, na današnjem predavanju mogli se čuti da to i nije najbolje rješenje te da valja posegnuti za sjemenkama orašastih plodova, orasima, bajamima ili suncokretom. Naravno, u skladu sa financijama.
I. Leko