vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Skalinada nikad neće biti Stubijada

Metković, 22.2.2016. - U Metkoviću, kao i u svakomu poštenom dalmatinskom mistu, nad kojim je barem jedno brdo, neke ulice nisu ulice jer su, naprosto – skale, tj. stube, kako bi se to hrvatski trebalo reći, ali onda otiđosmo u neke druge vode.

Metković (službeno) ima devet Skala. Tako se i zovu. Skale I., Skale II. … Pozivamo našega povjesničara dr. Jurića da istraži zašto su nastali tako „maštoviti“ nazivi naših Skala, premda je, svojedobno, postojala zamisao (bilo je pri Gradu neko tijelo za imenovanje ulica) da se Skalama dadu imena prema zaslužnim Metkovcima. Spomenimo se Ivana Slamniga, Stojana Vučićevića i drugih, koji možda nisu bili tako poznati izvan našega grada, ali su svojim djelovanjem u njemu ostavili dubok trag. Recimo, Skalama I. bezbroj se puta do svoje kuće popeo pok. Živan Bjelovučić, a legendarni metkovski profesor pok. Ante Brečić Feđa rodio se u Skalama VII., s kojih je bio otpravljen na „preodgoj“ na Svetomu Grguru. Nemojte reći da nikada niste čuli za njih. Eto bube u uho gradskim vlastima da metkovske Skale konačno prestanu biti bezličnima, i da se (svakako) ne pretvore u Stube, ma koliko to hrvatskije zvučalo, jer bi se sa Stubijadom malo tko identificirao.

Druga (II.) Metkovska skalinada trčat će se 20. ožujka. Bit će to nedjelja. Program počinje već u subotu, a start utrke je u nedjelju u 12:30. Sat prije bit će utrka limača (premda bismo je, poštujući tradiciju, prije nazvali utrkom mularije, bez ikakvih negativnih konotacija). Počeli su i organizirani treninzi, a organizator Udruga Neretva run nastoji učiniti sve da to bude vrhunski sportski događaj koji će u Metković privući na stotine natjecatelja iz svih krajeva. Stoga su u opuzenskom Studiju Vista (kod Jašara) snimili promidžbeni audiospot. Poslušajte ga (Liska je malo euforičan, ipak se nekada bavio i sportom). I, da, prijaviti se možete do najkasnije do 13. ožujka, lako ćete pronaći kako. Veliki brat vas OO gleda. Stoga, veliki i mali, uopće nije važno koji ćete biti na kraju utrke. Sudjelujte!