vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Trodnevnica o. Anti Gabriću u crkvi sv. Ilije

Metković, 28.2.2016. - U sklopu Dana oca Ante Gabrića u crkvi sv. Ilije održana je trodnevnica tijekom koje su služene svečane mise što su ih predvodili fra Petar Gulić i vicepostulator sluge Božjega p. Ante Gabrića pater Antun Volenek te dvaput izveden scenski prikaz Naš Ante Neretvanski.

Koncert školskih zborova

U subotu je nakon mise održan koncert školskih pjevačkih zborova iz Splita i Dubrovnika. Župnik fra Petar Gulić pozdravio je okupljene i najavio Mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika te njihovu voditeljicu Maju Marušić. Riječ je o srednjoškolskom mješovitom zboru koji ima dvadesetak aktivnih članova. Za sebe kažu da im nije stalo isključivo do natjecanja i nagrada pa natjecateljski duh ne dominira toliko koliko ljubav prema pjevanju i glazbi. Nastupaju na raznim kulturnim, crkvenim i društvenim događajima u Dubrovniku, ali i izvan granica Hrvatske. Najviše izvode skladbe duhovnoga i svjetovnoga karaktera te kulturnu baštinu Grada.

Nakon Dubrovčana uslijedio je nastup Mješovitoga zbora IV. Gimnazije Marka Marulića iz Splita, čiji bivši pjevači nastupaju u ponajboljim hrvatskim zborovima. Oni grade glazbeni estetski profil učenika na značajnim partiturama hrvatskih i svjetskih skladatelja iz različitih stilskih razdoblja, a nastupaju za potrebe škole te na raznim natjecanjima, smotrama i koncertima.

Taj zbor već deset godina zaredom osvaja prvo mjesto i Zlatnu plaketu na Državnom natjecanju zborova hrvatske mladeži u Varaždinu u kategoriji četveroglasnih mješovitih zborova. Sinoć su nastupili pod dirigentskom palicom Tomislava Veršića.

Program je dodatno uveličan zajedničkim nastupom dvaju zborova pjesmom Tamo gdje palme cvatu posvećenu o. Anti Gabriću.

Profesorica Maja Marušić, voditeljica Mješovitog zbora Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku: „Naš Zbor broji dvadesetak aktivnih članova koji, inače, u sklopu nastave imaju dva sata pjevanja. Družimo se, pjevamo, stvaramo lijepu glazbu. Bila nam je čast da smo mogli doći u Metković pridonijeti ovoj velikoj svečanosti. Drago nam je da je crkva bila puna jer smo i mi osjetili radost pa nam je bilo lakše pjevati. Nas u ožujku očekuje putovanje u Ohrid, čemu se radujemo i jedva čekamo kada ćemo krenuti.“

Profesor Tomislav Veršić, voditelj Mješovitog zbora IV. gimnazije Marka Marulića u Splitu: „Ovaj zbor vodim od šk. god. 2004./2005. Vježbamo više od onog što stoji u satnici, nalazimo se vikendima. Zbor broji prosječno četrdesetak članova, ali svake godine imamo smjenu generacija. Zanimljivim je da među prvašima ima i onih koji upisuju našu gimnaziju samo zato da bi bili u zboru. Pjevamo za potrebe škole, imamo samostalne koncerte, a idemo i na natjecanja. Na natjecanju u Varaždinu, koje se događaju više od pedeset godina, mi smo zadnjih deset godina bili prvi.

Počeli smo suradnju i s nekim zborovima izvan Hrvatske. Tako smo prošle godine bili u gostima zboru jedne gimnazije iz Perugie, koji smo mi kasnije ugostili u Splitu.

U Metković smo došli na poziv prof. Vanje Gabrić, s kojom nas je povezala zajednička prijateljica prof. Maja Marušić. Drago mi je da se to dogodilo i da je naš zbor u crkvi imao zajednički nastup s Majinim zborom. Baš je bilo lijepo.“