vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Đuroković i Romić u obišli radove na području Metkovića

Metković, 1.7.2016. - Nedavno su u Metkoviću boravili direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar poljoprivrede Davor Romić pa smo ih zamolili da nam ukratko kažu koji je bio razlog njihova posjeta našem gradu.

– Zajedničkim obilaskom sagledali smo situaciju i stanje izvođenja radova na području Metkovića i sa zadovoljstvom ističem da prema planu teku radovi na biljnom uređaju u Prudu i na vodoopskrbnoj mreži uz korištenje EU sredstava, sredstava Hrvatskih voda i komponenata lokalne samouprave. Završetkom radova i puštanjem navedenih projekata u pogon postići će se bolji životni standard ponajprije građana Metkovića. Tu svakako treba pohvaliti Vodovod Metković, koji je u kratkom vremenu u suradnji s Hrvatskim vodama iz EU fondova uspio povući 25 milijuna kuna. Također bih istaknuo da je pri kraju izrada Projektne dokumentacije za fekalnu odvodnju Grada Metkovića te se nadam da će izgradnja toga 275 milijuna kuna vrijedna sustava započeti do lipnja 2017. godine – rekao nam je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

U pripremi su i drugi projekti, poput podsustava navodnjavanja na području Koševo-Vrbovci na površini od 595 hektara te izgradnja brane na rijeci Neretvi zbog sprječavanja zaslanjenja slatke vode, čime bi se kvaliteta vode i tla dugoročno sačuvala na području doline Neretve.

Što se tiče izgradnje zaštitnoga nasipa Đuroković kaže da je on skoro završen, tijekom srpnja će biti asfaltirana Ulica Put Vida na Glibuši, sanirani svi poljski i lokalni putovi oštećeni tijekom izgradnje nasipa koji je na području Metkovića s crpnom stanicom na Duvratu praktički već u funkciji.

Ministar Davor Romić rekao nam je da je na sastanku sa županom Dobroslavićem, između ostaloga, tema bila očekivani urod mandarine i eventualni problemi s količinama za izvoz. Nastoji se omogućiti što veći izvor neretvanske mandarine, s obzirom na to da se očekuje i pritisak s turskoga na europsko tržište. Angažirana je gospodarska diplomacija koja radi na tome da se osvoje neka nova tržišta koja dosada nismo imali, a zbog očekivana rekordnog uroda između 80 i 100 tisuća tona na tome se intenzivno radi.