vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Puštena u rad punionica električnih automobila

Metković, 18.7.2016. - Danas su u Metkoviću gradonačelnica Katarina Ujdur i Ivica Skorić, voditelj Projekta e-mobilnost HEP grupe, simbolično pustili u rad prvu punionicu za električne automobile u našoj županiji.

Punionica u Metkoviću postavljena je temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, kojim je Grad Metković dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektrodalmacije (pogon Metković). Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

Gradonačelnica Ujdur rekla je da je zadovoljna da je Metković prvi grad u našoj županiji i jedan od dvadesetak u Hrvatskoj koji ima takvu punionicu. G. Skorić je rekao da je punjenje za sada besplatno, a ikada se bude naplaćivalo cijena će biti takva da će se do Makarske (otkuda je na punjenje došlo vozilo) voziti za desetak kuna. HEP je Gradu ustupio dvije kartice, koje će vozači moći preuzeti na recepciji Hotela Narona, i pomoću njih pokrenuti punjenje svoga automobila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio više od dvadeset javnih ELEN punionica i to po jednu u Metkoviću, Zagrebu, Jastrebarskom, Krapini, Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji te Križevcima i Vodicama (koje se nalaze u probnom radu), te četiri u Osijeku, tri u Varaždinu i pet ultrabrzih punionica u Koprivnici. Prvi je u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni Projekt e-mobilnost ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Zadru, Bujama i Umagu, a do kraja godine u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu...