vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Sveti Ilija i Dan Grada Metkovića 2016.

Metković, 21.7.2016. - Obilježavanje Svetoga Ilije i Dana Grada Metkovića započelo je 18. srpnja kada je u Športskoj ulici održan koncert Jasmina Stavrosa. Nastavilo se sutradan polaganjem vijenaca u spomen na umrle i poginule te izložbom i Svečanom sjednicom u GKS-u. Na Svetoga Iliju u župnoj je crkvi služena svečana misa, a u gradu je održan tradicionalni sajam. Pogledajte što smo zabilježili.


18. srpnja – Koncert Jasmina Stavrosa

Popularni Jasmin Stavros sa svojim je bendom gotovo tri sata zabavljao brojnu publiku u Športskoj ulici. Koncert je bio dar Grada Metkovića, a sudeći prema dobnoj strukturi publike Stavrosa vole svi naraštaji.


19. srpnja – Sjećanje na umrle sugrađane i branitelje poginule u Domovinskome ratu

Predstavnici Grada Metkovića, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata polaganjem vijenaca i upaljenih svijeća pred Središnjim križem na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka i pred Spomenikom metkovskim braniteljima poginulima u Domovinskome ratu odali su počast svim našim umrlim i poginulim sugrađanima.


19. srpnja – Izložba Josipa Škerlja

U večernjim satima u Galeriji GKS-a tradicionalno je u organizaciji ogranka Matice hrvatske Metković i Ustanove za kulturu i sport otvorena likovna izložba. Poznati hrvatski slikar Josip Škerlj izložio je dvadesetak akrilika iz svoga ciklusa Dubrovački intermezzo. O slikaru i njegovim slikama govorio je likovni kritičar Marin Ivanović, a izložbu je otvorila gradonačelnica Ujdur. Otvorenje su kratkim glazbenim programom oplemenili sestra i brat Antea Filipa i Ivan Fran Stojić, učenici OGŠ Metković koji su protekle godine postigli iznimne rezultate.


19. srpnja – Svečana sjednica Gradskoga vijeća

Poslije otvorenja izložbe započela je Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Metkovića, kojoj je nazočio velik broj visokih gostiju, od potpredsjednika Vlade i Sabora Bože Petrova i Roberta Podolnjaka, ministara Tomislava Panenića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, zamjenika i pomoćnika ministara Roberta Pauletića, Sandra Nižetića, Elizabete Kos, Krunoslava Karalića, Zdeslava Matića i Tvrtka Drmića, do saborskih zastupnica i zastupnika Ines Strenje Linić, Mire Bulja, Marka Sladoljeva, Josipa Katalinića, Miroslava Šimića, i Mara Kristića, Marija Klobučića i Ivana Kovačića. Na sjednici su bili i župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici neretvanskih gradova i općina Krešimir Vejić, Ivo Mihaljević, Nikola Krstičević, Smiljan Mustapić i Borislav Dominiković, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, načelnik Općine Zadvarje Ivan Krželj i načelnik Općine Neum Živko Matuško. Spomenimo još generalnoga direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i v. d. ravnatelja HRT-a Sinišu Kovačića. Pročitani su i mnogobrojni brzojavi s čestitkama, među ostalima predsjednice HR Kolinde Grabar Kitarović i tehničkoga predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića.

Nakon što je Klapa Sv. Nikola otpjevala hrvatsku himnu, predsjednik Gradskoga vijeća Marin Veraja pozdravio je okupljene građane i goste te za govornicu pozvao gradonačelnicu Ujdur, koja je podnijela izvješće o tome što je sve gradska uprava učinila proteklih godina. Posebno je istaknula dovršenje nasipa za obranu od poplava jer je to bio preduvjet za realizaciju drugih projekata poput oborinske odvodnje i kanalizacije na desnoj strani grada.

Na polju komunalne infrastrukture u prošloj godini ugovoreno je preko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, neki od najvažniji su: izgradnja kanalizacijskog sustava u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara, izgradnja biljnoga pročistača u naselju Prud, GEF darovnicom u iznosu 8,1 milijun kuna, IPA projekt s Crnom Gorom za Projekt održivog upravljanja vodnim resursima, novi sustav odvajanja otpada i izrada Projektne dokumentacije za proširenje i nadogradnju Odlagališta otpada Dubravica. Tako je putem gradskoga poduzeća Čistoća d.o.o. napravljen poseban korak u osiguravanju neovisnosti Metkovića u gospodarenju otpadom. Metkom je najpovoljniji internet u Hrvatskoj, a uređenjem male tržnice na desnoj strani grada eliminiran je i prometni kaos na raskrižju ulica Zrinskih i Frankopana i Puta Narone.

Od planiranih projekata valja izdvojiti uređenje Šetališta 116. brigade HV-a i Trga bana Jelačića te jedne od najljepših ljetnih scena na ovim prostorima – staroga Ljetnog kina, koje se upravo obnavlja.

– Uza sve nabrojeno, unatoč nimalo lakim financijskim okolnostima, prošla je godina završena u plusu i tako je treću godinu zaredom hrabro smanjen naslijeđeni proračunski manjak – rekla je gradonačelnica Ujdur.

Župan Nikola Dobroslavić u svome je govoru posebno istaknuo gradnju Pelješkoga mosta, do koje će sigurno doći, te jedan od najvažnijih projekata za dolinu Neretve, a toj je izgradnja sustava navodnjavanja.

Ministar Slaven Dobrović istaknuo je Metković kao primjer budućih održivih rješenja u zaštiti okoliša, dok je bivši potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak ukazao na sinergiju državne i lokalne vlasti u Metkoviću.

Posljednji govornik, potpredsjednik Vlade Božo Petrov na početku je rekao kako vjerojatno nitko nije mogao ni sanjati što će se dogoditi, kako u Metkoviću, tako i na državnoj razini. – Ne mogu opisati koliko je veliko to što su nam građani dali. Kada nam nitko nije vjerovao građani Metkovića su nam dali povjerenje i nadamo se da smo to povjerenje i opravdali. Nikada nismo htjeli bilo što uništiti već pokazati da postoji pozitivna konkurencija, da se može drugačije. Može se i bez korupcije i bez nepotizma. Svi smo pozvani dati sve od sebe da naša država ide prema boljoj budućnosti – zaključio je Petrov.

Uslijedio je svečan čin dodjele nagrada Grada Metkovića, koje je laureatima nakon čitanja obrazloženja dodjeljivala gradonačelnica Ujdur.

Nagrade za životno djelo dobili su Ratko Krstičević i Stipan Borovac. Dobitnici nagrade Narona su prof. Draga Nikolić u području obrazovanja i dr. sc. Domagoj Vidović u području znanosti. Nagradu Narona u području kulture dobilo je Hrvatsko starinsko športsko kulturno društvo Narona , sekcija Domagojevi gusari . Bariša Ilić nagrađen je Nagradom Sveti Ilija u području ornitologije, a Ivica Mioč Nagradom Lancarice u području gospodarstva. Uime svih nagrađenih zahvalio je Domagoj Vidović.


20. srpnja – svečana misa u župnoj crkvi sv. Ilije

Na sam Blagdan u župnoj crkvi sv. Ilije služena je svečana misa koju je u koncelebraciji više svećenika predvodio župnik fra Petar Gulić. Budući da župnik te fra Lukica Vojković i fra Kristijan Perković uskoro napuštaju župu, na njihovu pastoralom radu zahvalila im je gradonačelnica Katarina Ujdur. – Danas se opraštamo s vama, dragi naš fratri, odvažno nastavite svoju službu pastira i učitelja vođeni Riječju Božjom! Neka vas prati Božji blagoslov! – rekla je gradonačelnica i predala im prigodne darove.


20. srpnja – Tradicionalni sajam

Pučka proslava Svetoga Ilije započela je još dan prije. Uvečer je sve bilo krcato na sajmu, ali i na Šetalištu 116. brigade HV-a, koje su okupirali banci na kojima se prodavala janjetina s ražnja. Tako se nastavilo i cijeloga Svetog Iliju do kasno u noć.