vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Metković, 28.10.2016. - Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani će, u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle i poginule, posjetiti groblja te se stoga na području cijele Hrvatske, pa tako i Dubrovačko-neretvanske županije, očekuje povećan promet vozila i kretanja građana.

Budući se najveće gužve očekuju na prilaznim prometnicama grobljima, policijski će službenici pojačati angažman u tim područjima kako bi obilježavanje ovih blagdana proteklo što je moguće sigurnije, odnosno kako bi se osigurala maksimalna protočnost i sigurnost u prometu. Osobito će se ciljano postupati prema onim sudionicima u prometu koji ometaju normalni prometni tok ili grubo krše prometne propise. Također će se ostvariti potrebna suradnja s policijama susjednih država kako bi se pravovremeno dobile informacije o nailascima većih kolona vozila te kako bi se s tim u vezi mogle poduzeti potrebne mjere.

Policija poziva sve sudionike u prometu na povećan oprez, dosljedno poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje kako bi na taj način i osobno pridonijeli da dan štovanja na mrtve prođe u miru i dostojanstvu.

   Zimsko računanje vremena - vozači upalite dnevna svjetla!

U noći sa subote na nedjelju, 29./30. listopada započinje zimsko računanje vremena te će se tako pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računati kao dva sata. Zimskim računanjem vremena počinje vrijediti i zakonska odredba prema kojoj su vozači obvezni na motornim vozilima tijekom vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Podsjećamo da su vozači mopeda i motocikala dužni imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine.

Apeliramo na vozače da se pridržavaju navedene odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za čije je nepoštivanje propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.