vijesti www.metkovic.hr

 Policija

U dane 'Martinja' policija će pojačano nadzirati promet

Metković, 10.11.2016. - Iz Policijske postaje Metković obavještavaju da se približava blagdan Svetoga Martina, tzv. Martinje, narodni običaj proslave krštenja mošta, kada se u prometu na cestama očekuje veći broj sudionika pod utjecajem alkohola pa će u skladu s time policijski službenici PP Metković od 11. do 14. studenoga, koristeći svu raspoloživu tehniku, pojačano nadzirati sudionike u prometu.

– Ovom prilikom upozoravamo i savjetujmo sve sudionike da se pridržavaju zakonskih propisa i da se ne upuštaju u upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opijata, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Alkohol, odnosno utjecaj alkohola kod vozača, u kombinaciji sa drugim težim prekršajima, najčešće rezultira događanjem najtragičnijih prometnih nesreća uz često smrtno stradavanje sudionika u tim prometnim nesrećama.

Utjecaj alkohola kod sudionika u prometu negativno utječe na njih i kroz različite fiziološke pojave:

- smanjuje se oštrina vida,

- neispravno se procjenjuje brzina i udaljenost nadolazećeg vozila, slabije se uočavaju predmeti u pokretu zbog čega se smanjuje orijentacija u prostoru,

- smanjuju se optički podražaji stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika,

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija,

- produžava se reakcijsko vrijeme,

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi radili.

Naime, u razdoblju od mjeseca siječnja do listopada 2016. godine na području PP Metković dogodila se 131 prometna nesreća u kojoj je 1 osoba poginula, 9 osoba je teško ozlijeđeno, a lakše je ozlijeđeno 60 osoba.

Slijedom navedenoga, još jednom pozivamo sve sudionike u prometu, posebno mlade vozače da poštuju prometna pravila, da svoju vožnju prilagode stanju i uvjetima na kolniku te prihvate sljedeće savjete ukoliko su konzumirali alkohol:

- ne sjedajte pijani za volan,

- osigurajte si prijevoz,

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, nego i ostale sudionike u prometu.

načelnik PP Metković
Dragan Sršen