vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Liječnici sudjelovali u Koloni sjećanja

Metković, 20.11.2016. - Više od 500 liječnika i 100 studenata zagrebačkog Medicinskog fakulteta u organizaciji Hrvatske liječničke komore (HLK-a) sudjelovalo je Koloni sjećanja kako bi odali počast žrtvi Vukovara povodom obilježavanja 25. godišnjice njegova stradanja.

Među njima je bilo troje liječnika iz OB Dubrovnik (dr. Slavko Živić, dr.Zdravko Nižić i dr. Dragutin Petković) i dr. Marijana Galov iz DZ Metković, koji su se u organizaciji Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, pridružili akciji Središnjice Komore i sa ostalim liječnicima, sa šalom i bedžom kao obilježjem u mirnom hodu ponosa i u tišini koračali kroz Vukovar.

Na dvanaest transparenata koje su nosili studenti prikazano je dvanaest crnih kvadrata na bijeloj podlozi koji simboliziraju 12 mjeseci u godini, čime HLK želi upozoriti nadležne institucije na potrebu utvrđivanja sudbine ranjenika vukovarske bolnice i na nužnost procesuiranja ratnog zločina.

U sklopu akcije, HLK je u četvrtak, 17. studenoga u Vukovaru dodijelila 43 Medalje časti, najviše odličje HLK-a, liječnicama i liječnicima koji su do posljednjeg trenutka obrane Vukovara liječili bolesne i ranjene branitelje i građane u vukovarskoj ratnoj bolnici.

Među dobitnicima Medalje časti je i liječnik OB Dubrovnik, dr. Slavko Živić. Doktor Živić se kao rođeni Vukovarac, nakon završenog medicinskog fakulteta vratio u Vukovar gdje je radio u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U vrijeme početka rata bio je šest mjeseci na specijalizaciji iz otorinolaringologije. Tijekom rata radio je u vukovarskoj ratnoj bolnici, jedno je vrijeme bio mrtvozornik i dok se to još uvijek moglo, bilježio podatke o poginulima. Nakon pada vukovarske bolnice, s ostalim medicinskim osobljem, prebačen je u Sremsku Mitrovicu, potom preko Bosne u Zagreb. Put je trajao ukupno tri dana. Nakon završene specijalizacije u Zagrebu, živi i radi u Dubrovniku.

Tijekom hoda u Koloni sjećanja, doktor Živić je svojim kolegama bio iscrpan vodič i upoznao ih sa svim događajima i mjestima ratnog Vukovara.