vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Što je sve pronađeno na Forumu i oko njega

Metković, 23.11.2016. - Forum naronitanum (FORVM NARONITANVM) naziv je nove izložbe, jučer otvorene u Arheološkome muzeju Narona u Vidu, čiji su autori ravnatelj Muzeja Toni Glučina i vanjska suradnica arheologinja Miroslava Topić.

Kako je na otvorenju rekao ravnatelj Glučina, izložbom su predstavljeni nalazi na lokalitetima Foruma i Gornjih njiva i ona je uvod u obilježavanje desete obljetnice otvaranja Muzeja. Gđa Topić posjetitelje je upoznala s istraživanjima i nalazima, od kojih su najstariji datirani u II. st. pr. Kr., a najmlađi pripadaju već starohrvatskome sloju iz sredine IX. stoljeća. Budući da će izložba nakon Vida biti postavljena i u drugim muzejima, okupljenima se obratila i Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja grada Splita, u koji izložba seli nakon 17. siječnja 2017. Izložbu je nakon prigodnih riječi zahvale otvorila metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur, a na otvorenju je sudjelovala i ženska pjevačka skupina KUD-a Župa Vid, koja je otpjeva nekoliko pjesama iz našega kraja.
  

O izložbi

Studijskom, tematskom izložbom Forum Naronitanum, predstavljeni su rezultati arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, provedenih 1993. – 2001. godine, pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina. Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza. Među izloženim eksponatima zastupljeni su različiti keramički, stakleni, koštani i metalni predmeti, koji pripadaju vremenu od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr. Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskog kasnorepublikanskoga razdoblja do starohrvatskoga doba.

Tijekom trajanja izložbe predviđena je i promocija publikacije Forum Naronitanum, 16. siječnja 2017. godine. Budući da sama izložba i istoimena monografija prikazuju rezultate arheoloških istraživanja koja su u konačnici dovela i do osnivanja Arheološkoga muzeja Narona, njihovo predstavljanje izravno je uključeno u događanja kojima se 2017. godine obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne institucije. Zbog zanimanja za gostovanjem izložbe Forum Naronitanum već je utvrđen njezin itinerar tijekom jubilarne, 2017. godine. Nakon Vida, izložba će biti postavljena u više hrvatskih muzeja: Muzeju grada Splita, Arheološkom muzeju u Zadru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju Istre u Puli te Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci.