vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Oporavio se u prometu stradali škanjac

Metković, 28.11.2016. - Vozeći se magistralom od Metkovića prema Pločama naši sugrađani Mile Senta i Ante Ćelić nisu ni slutili da će biti sudionici rijetka događaja. Nasuprot Kominu dolijeće pred njih velika grabljivica, udara o njihov retrovizor i pada na kolnik.

Mile i Ante se zaustavljaju i uzimaju ošamućenu pticu da ne bi stradala pod kotačima drugih automobila te nazivaju volontere iz Ornitološke udruge Brkata sjenice. Pticu je preuzeo Bariša Ilić i pregledom ustanovio da nije ozlijeđena. Imala je zdrava krila i nije bilo krvi u kljunu, što je značilo da nema unutarnjih ozljeda. Riječ je o škanjcu koji je pretrpio šok zbog sudara s automobilom, a do nesreće je došlo jer je, vrlo vjerojatno, lovio plijen uz prometnicu.

Volonteri Brkate sjenice odlučili su zadržati pticu nekoliko dana na promatranju. Da se je bila teže ozlijeđena poslali bi je u kod Emilija Menđušića u šibenski Centar za rehabilitaciju.

Nakon hranjenja i odmaranja škanjac je već nakon nekoliko dana postao živahan, čime se potvrdilo da je bio samo u šoku, pa je nakon pet dana pušten u prirodu.

U Ornitološkom društvu Brkata sjenica ističu da im je posebno drago što mladi ljudi vode brigu o stradalim pticama pa zahvaljuju Mili i Anti na pažnji koju su pokazali oko škanjca. Isto tako mole sve građane da im obrate u sličnim situacijama kako bismo zajedno pomogli stradalim pticama. Nazovite ih na 098 981 3533, 098 330 509 ili 091 144 0774.