vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Informativna radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Metković, 1.12.2016. - Danas je u Galeriji GKS-a Metković u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja održana radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada, na kojoj su mogli sudjelovati svi zainteresirani građani, upravitelji zgrada te predstavnici stanara.

Radionicu je otvorila gradonačelnica Katarina Ujdur, nakon čega je Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja okupljene upoznala s programom energetske učinkovitosti obnova zgrada u kojemu je Hrvatska za tu namjenu na raspolaganje dobila 70 milijuna eura. Cijeli postupak ocjenjivanja i odabira projekta traje 120 dana, a završava odlukom o financiranju koju donosi ministar graditeljstva te sklapanjem ugovora s odabranim korisnikom sredstva. Milan je naglasila da zgrade moraju ispuniti nekoliko kriterija da bi ih se prijavilo u projekt obnove, kao što su izrađeno izvješće o energetskom pregledu zgrade, zatim da ne smiju biti pojedinačno kulturno dobro, da moraju imati poseban račun za provedbu projekta, te da je više od polovine stanara suglasno s energetskom obnovom.

Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo je da zgrada mora imati upravitelja kao fizičku osobu i imati jedinstvenu arhitektonsku cjelinu. Projektni prijedlozi se u roku od 90 dana, zaključno s 16. siječnja 2017. godine, dostavljaju Posredničkom tijelu razine 2 - Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje provodi odabir projekata. Također, novi izvor financiranja podrazumijeva prilagodbu dosadašnjih uvjeta, pa upravitelji zgrada i predstavnici stanara moraju detaljno proučiti objavljeni javni poziv, kako bi što uspješnije kandidirali za raspoloživa sredstva. Taj posao olakšat će im upravo Fond, odnosno njegov Sektor za energetsku učinkovitost, koji će im biti na raspolaganju u pripremi projekta i kompletiranju opsežne dokumentacije. Sve ostale informacije mogu se dobiti na mrežnoj stranici http://www.fzoeu.hr.

Gradonačelnica Ujdur je rekla da će Grad zadužiti jednu osobu koja će građanima biti na raspolaganju oko prijave i ostalih pitanja vezanih za energetsku obnovu.
M. Pehar