vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Crkvena glazba i običaji u Župi sv. Nikole Biskupa u Metkoviću

Metković, 3.12.2016. - Knjiga Crkvena glazba i običaji u Župi sv. Nikole Biskupa u Metkoviću autorice Marije Maje Jerković sinoć je pred brojnom publikom predstavljena u Pastoralnom centru o. Ante Gabrića u Metkoviću.

Župnik don Davor Bilandžić pozdravio je okupljene te riječ prepustio medijatoru Nikoli Nogolici, koji je predstavio govornike; docenta na Umjetničkoj akademiji u Splitu Blaženka Juračića i don Šimu Marovića.

Juračić je iz stručne perspektive govorio o pučkim napjevima te istaknuo da im posebnost daje višestoljetni sukob bizantske i rimske kulture na ovim prostorima. Nadalje, ističe da u pučkim pjesmama postoje tragovi glagoljaškoga pjevanja te se osjeća duh gregorijanskih napjeva.

Nakon Juračića okupljenima se obratio don Šime, koji je govorio o običajima i njihovu značenju u misnom slavlju. U njegovim riječima mogla se čuti i doza kritike, posebno upućena žudijama koji često znaju zasjeniti središnji događaj, a to je slavljene svete mise. Pučki običaji, ističe Marović, trebaju biti nadopuna misi, a ne folklor zbog kojega ćemo dolaziti u crkvu. Knjigu vidi kao simbol sjećanja na prošla vremena, ali i poticaj za budućnost koja se gradi na istom tom sjećanju. Stoga ga raduje njezino pojavljivanje jer to znači da se u našemu kraju događa nešto novo.

Predstavljanje knjige uveličao je Mješoviti zbor Župe sv. Nikole Biskupa, kojim je ravnala njezina autorica.
F. Bokan